Hírek

A felszín alatt – The Dig előzetes

A The Dig című film egy valós alapokon nyugvó történetet mesél el, amiben a régész rengeteg ásás után felhoz valami igazán fontosat a föld alól.

Gondolod, hogy lehet valami a föld alatt?” Megérkezett a Netflix The Dig című filmjének előzetese, az elsősorban független filmes színészként és rendezőként ismert Simon Stone rendezésével, akinek a The Daughter című elsőfilmje 2015-ben debütált a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon.

A The Dig története a ’30-as évek végén játszódik, a II. világháború előtti Angliában, ahol egy gazdag özvegy felbérel egy amatőr régészt, hogy kiásson egy temetkezési dombot a birtokán. Kettejük együttműködése végül a híres Sutton Hoo névvel jelzett lelet megtalálásához vezetett. A feltételezések szerint a gazdag hajósírba Raedwaldot, a Kelet-angliai Királyság egyik uralkodóját temették.

A film szereplői egyszerre néznek szembe a bizonytalan múlttal és a bizonytalan jövővel, ami kimondottan izgalmas kiindulási pont.

Nyilvánvaló, az események hátteréül szolgáló aktuális történelmi helyzet és a történelmi múlt is adagolja a feszültséget a cselekményhez.

Ráadásul az alaphelyzetet maga az élet írta. A The Dig című film konkrét előzményét azonban elsősorban John Preston valós eseményeket feldolgozó regénye jelenti. A film főbb szerepeiben olyan ismert színészek láthatóak, mint Carey Mulligan, Ralph Fiennes, Lily James, Johnny Flynn és Ben Chaplin.

Egy régészeti ásatás jelentős része pontosan az, aminek látszik. Ásás, ahogy a film címe is mutatja. Miközben minden régész arról álmodik, hogy valami olyat talál a föld alatt, amivel átírja a történelmet. A szerencséseknek pedig ez sikerül is. A Sutton Hoo-nál talált lelet, ami az egyik legnagyobb volumenű felfedezés a korszakot tekintve az Egyesült Királyság területén, ma a British Múzeum tulajdona.

A The Dig nyilvánvaló célja, hogy mélyen belemerüljön a történelem kérdésköreibe, a kérdés, hogy mit hoz majd felszínre ebből. A film 2021. január 15-étől válik elérhetővé a szolgáltatásában.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.