Hírek

Budapesti Klasszikus Film Maraton 2018: A felújított Macskafogó is látható lesz

Az európai filmarchívumok magyar és magyar vonatkozású klasszikusait, köztük Ternovszky Béla Macskafogóját, Szabó István Mephistóját és más felújított alkotásokat is vetítenek a 2. Budapesti Klasszikus Film Maratonon keddtől vasárnapig. A nemzetközi fesztiválnak idén az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi és a Francia Intézet ad otthont, de lesznek vetítések a Szent István téren is.

Ternovszky Béla klasszikus animációs filmjét az idei Budapesti Klasszikus Film Maratonra újították fel; a rekonstruálási folyamat képkockáról képkockára zajlott, és több mint három hónapig tartott – mondta a rendező az M5 csatorna Kulturális Híradójában hétfőn.

A fesztiválon tizenhat olyan filmet is bemutatnak, amelyeket idén restauráltak a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Magyar Filmlabor szakemberei a Magyar Nemzeti Filmalap 2017-ben indult nemzeti digitalizálási és filmfelújítási programja keretében.

A Klasszikus Film Maratonon látható lesz az egyik legkorábbi magyar film, a csaknem száz éve készült Az aranyember is. Az alkotás nitro alapanyagú negatívra készült, így a digitalizálásra különös figyelmet kellett fordítani: a munkálatok fél évig tartottak, és több mint ötven ember dolgozott a film felújításán.

A fesztivált az első Oscar-díjas magyar nagyjátékfilm, Szabó István Mephistójának most digitálisan felújított változata nyitja. Erre az alkalomra Magyarországra látogat a főszerepet alakító Klaus Maria Brandauer is.

A gálavetítések sora vasárnap este a Sose halunk meg! című film felújított kópiájának vetítésével zárul, amelyen az alkotók is részt vesznek, köztük a játékfilm és egyben az M5 operatőre, Halász Gábor.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..