Hírek

A Fertőzés sztárjai a vírus elleni védekezésre oktatnak

A COVID-19 járvány kapcsán második aranykorát éli a Fertőzés című Steven Soderbergh film. Most a benne szereplő színészek segítenek túlélni a vírust.

2011-ben Steven Soderbergh nagyon betalált egy érzésvilágba. Egy egész világra súlyos veszélyt hozó járvány terjedését és megfékezését mutatta be, miközben egyéni sorsokat is láthattunk az epidemiológus szakembertől, a frontvonalban dolgozó járványügyi nyomozón át, a bloggeren keresztül az átlagemberig. Soderbergh filmjének ereje a realizmusában rejlett, és a feszült érzeten, hogy senki sincs biztonságban.

A COVID-19 nyilván nem egy ennyire veszélyes járvány, de a film iránti kereslet megugrott a videószolgáltatókon. A szereplőgárda egyes tagjai úgy döntöttek, érdemes társadalmi célú videókkal meglovagolni ezt a népszerűséget. Így lett, hogy

a fiktív vírussal harcoló emberek a vásznon kívül is szembe szállnak a fertőzéssel.

A Columbia Egyetem tudósaival karöltve Laurence Fishburne, Kate Winslet és Matt Damon vállalta, hogy az elkövetkező időszakban megjelentet pár oktatóvideót, melyben a vírus terjedése elleni óvintézkedéseket adnak át. Fishburne a globális helyzettel kapcsolatban nyújt felvilágosítást, Matt Damon a szakértőkkel szembeni hitetlenkedés ellen lép fel, Winslet pedig a kézmosás alapos metódusát mutatja be.

A színésznő visszaemlékszik a Fertőzés forgatására, ahol egészségügyi szakemberekkel dolgozott együtt. Ők tanították meg neki a helyes kézmosást, és azzal a tanáccsal látták el: „úgy mosd meg, mintha az életed múlna rajta.”

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés