Hírek

A filmkritikus és az ex-sztriptíztáncosnő – Orosz Dénes filmjének forgatásán jártunk

Tenki Réka. Kép: Kovács Anna

Orosz Dénes a Poligamy és a Coming out után ismét forgat. A Tenki Réka és Mészáros Béla főszereplésével készülő Mimi forgatásán jártunk, hogy megtudjuk, miben lesz hasonló vagy éppen teljesen más a harmadik fiatal humán értelmiségi férfi története az előzők után.

Mimi munkacímen forog Orosz Dénes harmadik nagyjátékfilmje. A film főszereplője, Gergő (Mészáros Béla) egy harmincas évei végén járó filmkritikus, aki beteg szívével kórházban fekvő anyjának (Básti Juli) utolsó óráiban a szomszéd ex-sztriptíztáncosnőről, Saciról (Tenki Réka) azt hazudja, ő a barátnője, aki az ő gyerekét várja. Azonban ahelyett, hogy anya békében távozna, az utolsó pillanatban új szívet kap, a kegyes hazugságot pedig fenn kell tartani.

A mondhatni tipikusan Orosz Dénes stílusú film forgatásán jártunk egy budai templomban, ahol éppen Básti Juli kapta el a kifele somfordáló Tenki Rékát, hogy bemutassa leendő menyét a helyi ötye klubnak / kórusnak / mifenének. Ezt vették fel kb. ötször, és próbálták el még ugyanannyiszor.

A forgatási szünetben Tőzsér Attila producer ecseteli a gyártás részleteit: 37-38 forgatási nap együttesen nagyjából 480 millió Ft költségvetéssel, amit közepesen alacsony szintűnek vall. Tenki Réka és Mészáros Béla „árfolyamáról” nem esik szó, de a költségvetés ecsetelésénél külön kiemeli a színészek és a helyszínek árát. A forgatási riport napján használt templom valószínűleg a kevésbé drágák közül való, de tény, hogy a Clark Hotel tetőterasza megdobhatja a költségvetést.

Orosz Dénes és Várady Zsuzsi majd’ 3 évig írta a forgatókönyvet, de a főszereplő karaktere közben már eleve Mészárosra gondoltak.

Az eddigi Csányi Sándor – Tompos Kátya páros tehát a múlté, bár a rendező mindkét új színésszel dolgozott már együtt a Poligamy című filmben. De amíg Tenki Réka egy kisebb epizódszerepet kapott, addig Mészáros Béla Csányi legjobb barátját, mellékszereplőt játszott. Itt azonban abszolút főszerepet: „38 forgatási napból minimum 37-et itt vagyok” – elemzi a helyzetet Mészáros. „Még tavaly, a Csak színház és más semmi alatt keresett meg Dénes, hogy mi lenne, ha jövőre csinálnánk egy filmet, és te lennél a főszereplő. Nagy öröm volt ez nekem.”

Fotó: Kovács Anna. További képek Facebook oldalunkon
Képek: Kovács Anna. További képek Facebook oldalunkon

 

A női főszereplő megtalálása viszont sokáig tartott. Ahogy a rendező mondta, már korán eldöntötték, hogy megnézik bizonyos jelenetekkel, mégis a casting folyamat végén próbáltak vele is. Ahogy említette: „mindig a legegyértelműbb elképzeléseimet hagyom a legvégére”. Sok partnert megnéztek tehát, mire végül kiválasztották Tenki Rékát. „Személy szerint nagyon örültem neki. Nagyon szeretem a stílusát, a humorát. A korábban gyakran játszottunk együtt a Katonában, és még egy jó pont volt, hogy végre nem kellett többet elpróbálni ugyanazt a néhány jelenetet, amit addig a szereplőválogatás miatt gyakran megtettünk másokkal” – mesélte a főszereplő a casting nehézségeit.

De miről is szól a film?

A főszereplő szerint két szálon fut a történet. „Van egy anyai szál egy kisebbfajta komplexussal, leválási nehézséggel mind a haldokló anya, mind a leválni képtelen 39 éves Gergő részéről. A másik szál inkább az a nagy űr, ami az elköteleződés hiányában van a mi generációnknál. Döntésekbe kell bele állni a nőkkel való kapcsolatban is. Ez teszi meg nehezen a főszereplő, elsősorban olyan önértékelési problémák miatt, amiért nem tud továbblépni.”

Ezek alapján élünk hát a gyanúperrel, hogy a film nagyon hasonlít az első Orosz Dénes filmhez, a Poligamyhoz, ahol az első baba megszületése előtti 9 hónap és a benne lévő elköteleződési kételyek uralták a filmet. A rendező kicsit megcáfolja a feltételezést: „Lényegét tekintve nem hasonlít. Sokkal több szó lesz benne a szüleinkhez való kötődésről, az egymásról való leválás nehézségeiről.”

A film címét egyelőre nem tudjuk. A forgatókönyv egy korai változatában még volt jelentősége a Mimi címnek, mára azonban már nincs. De mikor kerül a mozikba? Átlagos tempóval az év elején lehetne premier, de arra az időszakra már most 4-5 magyar bemutató látszik. Tőzsér Attila producer azt mondja, kivárják a jövő őszt.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com