Hírek

A filmrendező fehér és férfi – Kutatási eredmények a fehér férfiak uralta filmfesztiválokról

Egy friss kutatás olyan szórakoztatóipari területet talált, ahol továbbra is alulreprezentáltak a nők és a nem fehér bőrű emberek: ezek a világ legnagyobb filmfesztiváljai – írta a Los Angeles Times.

A Dél-kaliforniai Egyetem Annenberg kommunikációs szakának kutatói, valamint a Time’s Up Alapítvány a 2017 és 2019 közötti időszakban megrendezett filmfesztiválokon a rendezők, fesztiváligazgatók és műsorszerkesztők nemi, valamint etnikai megoszlását vizsgálták meg.
A vizsgált időszakban 303 rendező által jegyzett 289 játékfilm szerepelt a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale), a Cannes-i Filmfesztivál, a Sundance Filmfesztivál, a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál és a Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában. A versenyfilmek rendezőinek 25 százaléka volt nő és 35 százaléka tartozott alulreprezentált etnikai csoporthoz.

A rendezők nagyjából 47 százaléka volt fehér férfi és 27 százaléka tartozott alulreprezentált etnikai csoporthoz. A fehér bőrű női rendezők aránya körülbelül 17 százalék, a nem fehér bőrűeké 8 százalék volt.

Az öt fesztivál elnöki, főigazgatói, valamint művészeti igazgatói pozícióit tekintve a nemek megoszlása 7-3 volt a férfiak javára. A a vezető szerepet betöltők közül mindössze egyetlen ember tartozott alulreprezentált faji/etnikai csoporthoz. A vezető programszerkesztők és válogatóbizottsági tagok 47 százaléka volt nő és 53 százaléka férfi. Mindössze 21 százalékuk tartozott alulreprezentált etnikai csoporthoz. A nem fehér bőrű férfiak aránya 7, a nőké 14 százalék volt.

Dr. Who – Jodie Whittaker

A populáris filmkultúrában ezzel szemben egyre nagyobb arányban szerepelnek női főhősök, nőközpontú történetek. Ennek alátámasztására számtalan fősodorbeli filmet és sorozatot hozhatunk fel. Elég a szuperthősfilmek élbolyából megemlíteni Marvel kaptányt vagy a rivális istállóból Wonder Womant. A sorozatok frontján pedig üdítő (és friss) példának ott van a BBC One (egyébként 1963 óta futó) szériája, a Doctor Who. A kultikus sorozatban 2017 vége óta először – sok évtizednyi férfiuralom után – női címszereplőt láthatunk akit Jodie Whittaker alakít.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Filmtekercs Filmklub s03

Filmtekercs Filmklub

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya