Fókuszban Hírek

A Flúgos futam új versenyzőt kap – Tökmag és Gázolaj előzetes

Michel Gondry: Tökmag és Gázolaj (Microbe et Gasoil)

Michel Gondry: Tökmag és Gázolaj (Microbe et Gasoil)Új filmmel jelentkezik az egyik legmenőbb francia rendező, Michel Gondry. A karakteres című Tökmag és Gázolajban a suli két lenézett figurája összefog, és közös tudásukból építenek egy guruló házat. A nyár királyai egy kis Gondry-féle pikantériával? Decemberben mi is megtudhatjuk.

Egyre népszerűbb téma a filmkészítők számára a felnőtté válás megörökítése, erre a trendre kapcsolódik rá a Tökmag és Gázolaj is, ami road movie-ként tálalja a felnövéstörténetet. Az obszcén rajzai miatt kirekesztett Tökmag barátra lel a kocsimániás új osztálytársa személyében, akit meg éppen hobbija miatt közösítenek ki (innen jön a Gázolaj becenév). A két lurkó úgy dönt, építenek egy guruló házat, és azzal mennek világgá.

A munkamániás Michel Gondryt elsősorban amerikai karrierje kapcsán ismerhetnek a magyar moziba járók, azonban belül is a kultikus Egy makulátlan elme örök ragyogása a legkiemelkedőbb. A Zöld darázs méretes bukása után azonban a direktor hazatért Franciaországba, ahol olyan rendhagyó filmeket készített, mint az Animált beszélgetés Noam Chomskyval vagy a Tajtékos napok. A hazánkban decemberben induló Tökmag és Gázolaj guruló háza az utóbbi stílusára emlékeztet, összességében azonban a direktor legújabb munkája jóval kevésbé tűnik elborultnak, mint korábbi alkotásai.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés