Hírek

Látványos animáció készült a forint születésnapjára

a forint arcai

A forint arcai című kisfilmben megelevenednek a bankjegyeken látható képek, hasonló animáció még nem készült korábban.

Kizárólag magyar bankjegyek felhasználásával készült az a rövidfilm, melyet a forint augusztus 1-jére eső, 77. születésnapjára készített a Mimicry Animációs Stúdió csapata. Az egyedi animációs rövidfilmben 10 jeleneten át elevenednek meg azok a jól ismert, részletgazdag és látványos képek, melyeket bár nap mint nap látunk, talán már észre sem veszünk – írja a stúdió sajtóközleménye.

A filmben felvillan többek között, hogy milyen összeesküvésnek ad otthont Esztergom városa, mikor folyik vér a Herkules kútból, illetve kit sirat a százforintos. A bankjegyeken található miniatűr művészeti alkotások lebilincselő történetet mesélnek múltról, jelenről, rólunk – ebben merülhetünk el az animáció segítségével.

A filmet Kőszegi Tamás rendezte, aki korábban a fénymásolóval készített filmjével vívott ki nemzetközi figyelmet (A Másoló / The Copyist). Zenéjét szerezte és a filmet zörejezte Csontos Péter. Dramaturgja Török Zita, az animációt Péntek Ágnes Teodóra, Földeák Laura, Kállai Kamilla és Gaál Lilly Odett készítette.

Az alkotók az évek során több száz bankjegyet gyűjtöttek össze a világ minden tájáról, melyből reményeik szerint egy, az egész világ bankjegyeiből válogató rövidfilm is készülhet.

A forint arcai készítéséről itt találhatóak bővebb információk.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!