Hírek Magazin

BuSho 2015: A francia Solo Rex nyerte a rövidfilmfesztivál fődíját

BUSHO_logo_2015Egy magányos férfi kamaszszerelemmel való találkozását mutatja be a Francois Bierry rendezte francia Solo Rex, amely elnyerte a 11. Budapest Short (BuSho) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál fődíját, az Arany Bushót.

A szeptember 1. és 6. között zajlott fesztivál második legjobbjának járó ezüst szobor a Detsky Graffam rendezte 90 Degrees North című szatíráé lett, amely a modern német ember szabálykövetése elé tart görbe tükröt, a holland Thomas Baerten és Wim Geudens három testvér korántsem testvéri viszonyát bemutató De Smet (kritikánk itt) a bronz szobrot vehette át a szombati díjátadón – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A legjobb animáció a brazil Pedro Harres Castillo y El Armado című filmje lett, míg a legjobb kísérleti film díját Robert Gwisdek Circuit című német alkotása nyerte.

A legjobb vígjáték Michael Binz Herman the German című alkotása lett, a legjobb ötlet-forgatókönyv elismerést a svéd Henry Moore Selder Living Soulja érdemelte ki, a fesztivál legjobb operatőre Matthias Pilzt lett az Una Gunjak The Chicken című német-horvát koprodukcióban készült filmért.

A győztes: Solo Rex
A győztes: Solo Rex

A legjobb alakításért járó elismerést magyar színész nyerte: Steinbach Richárdot színészi munkáját díjazta elismeréssel a zsűri Hörcher Gábor Ricsi című filmjében nyújtott alakításáért.

Az ELTE filmszakos hallgatóiból, Stella Asmonból, Gór Fanniból és Martin Marcellből Országos Diákzsűri a legjobb kísérleti filmnek az amerikai Deborah Stratman Hacked Circuit című alkotását választotta, az animációk között az angol Daisy Jacobs The Bigger Picture filmjét díjazták, a legjobb fikciós rövidfilm a diákok szerint Hermán Árpád Ól című alkotása volt.

Hörcher Gábor Ricsi című filmje a Visegrádi Alap különdíját is elnyerte, amelyet a legjobbnak ítélt cseh, lengyel, magyar vagy szlovák versenyfilm kaphatott meg, immár a második alkalommal.

Sopron város különdíját Alessandro Palazzi Gas Station filmje kapta, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának kétszer 500 ezer forintos díját szintén Hermán Árpád Ól című munkája, valamint Bertóti Attila kapta Mese című filmjéért. A Sziget Kft. különdíját Barcsay Bálint vehette át a 035 című alkotásért.

A fesztivál versenyprogramjában csaknem 70 fikciós, kísérleti és animációs rövidfilmet mutattak be, emellett további 40 nemzetközi és több mint 50 magyar kisfilmet tekinthettek meg a nézők versenyen kívül, az információs szekciók vetítésein. A központi helyszín, a budapesti Puskin mozi és az ismétlő vetítéseknek helyet adó Corvintető mellett párhuzamosan zajlottak a vetítések Szolnokon, Sopronban, valamint a határon túl Nagyváradon, Érsekújváron és Ungváron.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com