Hírek

A Furiosa lesz Ausztrália valaha látott legnagyobb forgatása

Charlize Theron a Mad Max – A harag útjában

George Miller Furiosája olyan kormánytámogatásokat kapott, hogy egyből a kontinens legnagyobb produkciójává lépett elő.

A 2010-es évek legjobb filmjének mindannyiunk által repeső szívvel várt előzménye, George Miller Furiosája mind az ausztrál szövetségi kormánytól, mind Új-Dél-Wales tagállam kormányától jókora támogatást kapott, annak érdekében, hogy a forgatás Ausztráliában maradhasson – írja a Variety, és hozzáteszi: ezzel a produkció a legnagyob forgatássá vált, amit a kontinensen valaha láttak.

A tagállami kormány ugyanis nemrég 175 millió ausztrál dolláros támogatást ítélt meg (ez kb. 135 millió amerikai dollárnak felel meg), a szövetségi kormány pedig 40%-os adókedvezményt kínált fel.

Furiosa annak a Mad Max – A harag útja című akciófilmnek a prequelje lesz, ami mindenki számára teljes meglepetésként 2015-ben valósággal felrobbantotta az akciófilm műfaját és azóta rendszeresen szavazzák meg az évtized legjobb filmjének. A Mad Max franchise persze mindig is ausztrálnak számított (a helyi Mel Gibsont is ez repítette a világhírnév felé). De hogy a film zöld utat kapjon, és Ausztráliában és azon belül Új-Dél-Walesben maradhasson, azt csakis a támogatás tette lehetővé – nyilatkozta Miller.

Cserébe a produkció – a tagállam számítása szerint – 850 ottani munkahelyet teremt és 350 millió ausztrál dollárnyi befektetést hoz a régióba (~285 millió amerikai dollár).

Az ausztrál filmipar egyébként már a járvány utáni fellendülést élvezi: a kontinens nagyrészt túl van a koronavírus-járványon, az állam pedig agressszív, ösztönző pénzügyi terveket vezetett be a tévé- és a filmforgatás támogatására.

A forgatást várhatóan idén nyáron kezdik meg. A főbb szerepekben egyelőre a címszereplő Anya Taylor-Joy és mellette Chris Hemsworth és Yahya Abdul Mateen II ismertek. Visszatér George Miller rendező mellett A harag útja négy Oscart nyert kulcsfigurája is: Margaret Sixel, a zseniális vágó; Colin Gibson produkciós dizájner, Ben Osmo hangkeverő és Lesley Vanderwalt sminkes.

A Furiosa az anyastúdió, a Warner Bros. szándéka szerint 2023. június 23-án érkezik.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.