Hírek

Lopják a karácsonyt, lopják a stílust – A Grincs előzetes

Rém bugyuta rajzfilmnek érkezik Dr. Seuss meséjének adaptációja, A Grincs. Akit a minyonok az előzetes első képkockáján nem ijesztenek el, annak viszont tetszhet.

Legutolsó nagyjátékfilmes adaptáció 2000-ben készült A Grincsből. Akkor Jim Carrey testesítette meg az élőszereplős filmben a mogorva zöld szőrmókot, aki gyűlöli a karácsonyt, és elhatározza, ellopja az ünnepet mindenkitől. Ron Howard filmje után 18 évvel később animációs formában éled újjá a történet, melyben Benedict Cumberbatch szolgáltatja a főhős hangját. Remek választásnak tűnt, de a Sherlockot is játszó színész jellegzetesen mély hangja alig érvényesül az előzetesekben. Helyette sokkal magasabb hangszínben beszél, szinte felismerhetetlen.

A gond azonban nem ebben rejlik, hanem hogy a filmet az Illumination Entertainment gyártja.

A stúdiótól korábban már kaptunk Dr. Seuss adaptációt a Lorax képében, ám a nagy áttörés számukra a Gru volt. A mogorva antihős a film során újra megtanult szeretni, és a ridegsége szépen lassan eltűnik – ez a Grincs története is. Az Illumination pedig megfordította a formulát, így A Grincs új előzetese inkább tűnik egy Gru-utánérzésnek a részükről, mintsem teljes értékű Grincs-filmnek.

Ugyanaz a lusta animációs technika, ugyanazok a debil, slapstick poénok, semmi eredetiség és erőltetett szentimentalizmus nagyszemű karakterekkel. A mesterkélt érzelmek és a csupán nyomokban található humor egy újabb tucatgyártott Illumination rajzfilmet jelent, arról nem is beszélve, hogy az ünnepi hangulat egyáltalán nem jön át. Ha valaki újra akarja nézni a Grut, csak most karácsonyi(bb) szettingben, azoknak remek alkalom lehet az új film.

A Grincs december 6-án tör be a mozikba.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com