Hírek

A GVH a mozgóképszakmai hatóság megerősítését javasolja

gvhA Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a mozgóképszakmai hatóság feladat- és hatáskörének, felügyeleti funkcióinak megerősítését javasolja, valamint azt, hogy legyen lehetőség a jelenlegi szabályok alapján nem engedélyköteles, azonban egyes piacok struktúráját jelentős mértékben befolyásoló összefonódások versenyjogi kontrolljára is.

A versenyhivatal javasolja továbbá a vászonhasználati díjat alkalmazó moziüzemeltetőknek, hogy a díjalkalmazási gyakorlatuk legyen tekintettel a beruházások költségeinek megtérülésére. A GVH lezárta a filmforgalmazást és a moziüzemeltetést érintő piacelemzését, amelyet még 2014 júliusában indított. Ennek keretében a versenyhatóság vizsgálta a vertikálisan egymáshoz kapcsolódó filmgyártási és filmforgalmazási, valamint a moziüzemeltetési piacok szerkezetét, működésük jellemzőit, különösen a filmforgalmazók és a moziüzemeltetők közötti filmkölcsönzési megállapodások rendszerét, valamint a vászonhasználati díj alkalmazásának gyakorlatát. A tanulmányt véglegesítése előtt nyilvános konzultációra bocsátották, az érintettek észrevételeket tehettek. A tanulmányban a GVH arra a következtetésre jutott, hogy a hazai filmforgalmazási piac versengőnek tekinthető, annak ellenére, hogy a piac egy jelentős szeletét a vezető amerikai stúdiókkal szerződésben álló forgalmazók (InterCom, Fórum Hungary, UIP Duna) fedik le. A moziüzemeltetési piac – a Cinema City 50 százalékot jelentősen meghaladó piaci részesedésével – koncentrált. Ez annak köszönhető, hogy a piac jelentősen átalakult, mert a Cinema City International N.V. és a Palace Cinemas között 2011-ben fúzió történt. A fúzióhoz nem volt szükség a GVH engedélyére, tekintettel az érintett szereplők fúziós engedélyezési küszöbszámokat el nem érő árbevételére. Ez alapján a GVH arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi szabályok alapján nem engedélyköteles, de egyes piacok struktúráját jelentős mértékben befolyásoló összefonódások versenyjogi kontrolljának megteremtését szükséges átgondolni.

A vászonhasználati díjat (VPF) a nemzetközi példák alapján vezették be Magyarországon, alkalmazását az indokolja, hogy az új digitális vetítési technikára való átállás – a moziüzemeltetőknél megjelenő – többletköltségeit a filmforgalmazók, a stúdiók és a moziüzemeltetők megosszák egymás között. A filmforgalmazási és moziüzemeltetési piacok kapcsán felmerült, hogy kevés hivatalos információ áll rendelkezésre a magyarországi filmforgalmazásra vonatkozó főbb adatokról, így egyebek között a nézettségi és bevételi adatokról (ideértve a VPF díjakat is). A GVH ezek alapján javasolja a mozgóképszakmai hatóság felügyeleti funkcióinak megerősítését.

Címkék
Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés