Hírek

A hagyományos filmgyártást félti Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio legújabb filmjében egy hanyatló filmcsillagot alakít Hollywood hőskorában. A színész egy interjúban árulta el, félti a hagyományos filmgyártást, hiszen a filmje is épp egy olyan korszaknak állít emléket, amellyel már soha többé nem találkozhatunk.

A filmnézési szokások átalakulóban vannak, ez azonban így van, mióta a film létezik. A mozi vívott már a televízióval, megjelent (és szinte eltűnt) a VHS, majd jött a DVD, a Blu-ray közhelyes, de ez is olyan ipar, amiben csak a változás az állandó. A legújabb feltörekvő platformot a streaming szolgáltatók biztosítják. A Netflix, a Hulu és a társai azonban nem csupán felületek, ahol filmeket lehet nézni, komoly filmipari szereplőkké váltak. Ha máskor nem, ez az idei Oscaron nyilvánvalóvá vált, amikor a Roma a nevezések élmezőnyébe került.

A nagy siker azonban nem jött össze a Netflixnek, a Roma a legjobb filmnek járó díjat nem tudta elnyerni. Steven Spielberg szerint ez így van rendjén: a nagy filmeknek a mozikban a helyük, a nagyvásznon. A hagyományos filmgyártás és filmforgalmazás védői (mint Quentin Tarantino vagy Steve McQueen) azóta is vitában állnak a streaming szolgáltatók pártfogóival – Martin Scorsese az utóbbiak táborát erősíti.

Quentin Tarantino legújabb filmje, a Volt egyszer egy Hollywood a hollywoodi hőskort hozza el a nézőknek. Ebben Leonardo DiCaprio egy hanyatlóban lévő filmcsillagot alakít, és a film hétfői premierjén arról beszélt a Varietynek, hogy ő is félti a hagyományos filmgyártást.

Beléptünk a streaming korszakába” – mondta a színész. – „Minden azonnali. A semmiből hirtelen előttünk van egy új, briliáns sorozat nyolc résszel, és minden második nap nézhetünk egy újabb ilyet.” Ezzel pedig szemben áll mindaz, amit a Volt egyszer egy Hollywoodban megvalósítanak.

Itt van egy film, amiben az egész Hollywood Boulevard visszaváltozott olyanná, amilyen 1969-ben volt, mindezt CGI nélkül.

Igazi visszatekintés a filmkészítés egy olyan korába, amilyet többé nem látunk” – írta le filmjét DiCaprio. – „Remélem, hogy azt a közösségi élményt nem hagyjuk el, amit a mozi jelent, hogy együtt tekintünk meg és élvezünk egy-egy kiváló művészeti alkotást.

A Volt egyszer egy Hollywood esetében a közös, filmszínházi élményre Magyarországon augusztus 8-ától lesz lehetőségünk.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés