Hírek

A harmadik utas: a Halál – Sputnik előzetes

Egy balul sikerült űrhajós küldetés, és annak beláthatatlan következményei a hidegháború idején. Vérfagyasztó előzetes érkezett a Sputnik című orosz sci-fi horrorhoz.

Az orosz filmgyártás egy ideje figyelemreméltóan teljesít a populáris művek terén. A trend tíz éve, az Éjszakai őrséggel kezdődött. Azóta már gyakorlatilag az összes hollywoodi zsáner és alműfaj hazai megfelelőjét meggyőző minőségben produkálták egykori „testvéreink”, képregényfilmtől a katasztrófafilmen át a kosztümös moziig. A trend legfrissebb darabja egy hónapja jelent meg – a világjárvány miatt – digitális formában Oroszországban, amelyhez most érkezett egy új, a nemzetközi piacra szánt előzetes is.

A történet szerint 1983-ban járunk, a hidegháború utolsó, feszült éveiben. Egy kéttagú, földkörüli űrmisszióval valami rejtélyes és ijesztő történik, miközben visszatérnének a Földre. A landolás előtt egy nappal – ahogy az lenni szokott ilyen filmekben – a földi irányítás el is veszíti a rádiókapcsolatot a legénységgel. A kazahsztáni földet érés után megtalálják a roncsokat, de csak a parancsnok, Konstantin Veshnyakov (Pyotr Fyodorov) éli túl az eseményt.

Miután Veshnyakov mentális és fizikai állapotának felmérése zajlik, kiderül, az asztronautával együtt valami nagyon ijesztő is visszatért a Földre. A testében rejtőzik egy veszélyes idegen lény.

A kitörő kreatúrát ugyan minden erejükkel próbálják karanténban tartani, a szörnyeteg mégis elszabadul.

A Sputnik az elsőfilmes Egor Abramenko rendezése, a főbb szerepekben Fyodorovon kívül Oksana Akinshina és Fedor Bondarchuk láthatóak.

A fent leírtak alapján nyilvánvalóan felmerül bennünk, hogy Abramenkóék összelopkodták a műfaj eddigi történetében ezerszer látott kliséket, különös tekintettel az Alien-filmek alapképletére.

Hogy ez tényleg így van-e, és egy lapos közhelyszótárral van-e dolgunk, vagy a zsánerpanelek újszerű felhasználásával, az kiderül augusztus 14-én, ugyanis a Sputnik akkor lesz elérhető digitális formában.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Cinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya