Hírek

A harmadik utas: a Halál – Sputnik előzetes

Egy balul sikerült űrhajós küldetés, és annak beláthatatlan következményei a hidegháború idején. Vérfagyasztó előzetes érkezett a Sputnik című orosz sci-fi horrorhoz.

Az orosz filmgyártás egy ideje figyelemreméltóan teljesít a populáris művek terén. A trend tíz éve, az Éjszakai őrséggel kezdődött. Azóta már gyakorlatilag az összes hollywoodi zsáner és alműfaj hazai megfelelőjét meggyőző minőségben produkálták egykori „testvéreink”, képregényfilmtől a katasztrófafilmen át a kosztümös moziig. A trend legfrissebb darabja egy hónapja jelent meg – a világjárvány miatt – digitális formában Oroszországban, amelyhez most érkezett egy új, a nemzetközi piacra szánt előzetes is.

A történet szerint 1983-ban járunk, a hidegháború utolsó, feszült éveiben. Egy kéttagú, földkörüli űrmisszióval valami rejtélyes és ijesztő történik, miközben visszatérnének a Földre. A landolás előtt egy nappal – ahogy az lenni szokott ilyen filmekben – a földi irányítás el is veszíti a rádiókapcsolatot a legénységgel. A kazahsztáni földet érés után megtalálják a roncsokat, de csak a parancsnok, Konstantin Veshnyakov (Pyotr Fyodorov) éli túl az eseményt.

Miután Veshnyakov mentális és fizikai állapotának felmérése zajlik, kiderül, az asztronautával együtt valami nagyon ijesztő is visszatért a Földre. A testében rejtőzik egy veszélyes idegen lény.

A kitörő kreatúrát ugyan minden erejükkel próbálják karanténban tartani, a szörnyeteg mégis elszabadul.

A Sputnik az elsőfilmes Egor Abramenko rendezése, a főbb szerepekben Fyodorovon kívül Oksana Akinshina és Fedor Bondarchuk láthatóak.

A fent leírtak alapján nyilvánvalóan felmerül bennünk, hogy Abramenkóék összelopkodták a műfaj eddigi történetében ezerszer látott kliséket, különös tekintettel az Alien-filmek alapképletére.

Hogy ez tényleg így van-e, és egy lapos közhelyszótárral van-e dolgunk, vagy a zsánerpanelek újszerű felhasználásával, az kiderül augusztus 14-én, ugyanis a Sputnik akkor lesz elérhető digitális formában.

Avatar

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Cinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya