Hírek

A Hazatérés vetítésével kezdődött Washingtonban a megemlékezés filmes fesztiválja

hazateres-02A Hazatérés című film vetítésével megkezdődött kedd este Washingtonban, a magyar nagykövetség zsúfolt nagytermében az 1956-os forradalomról és szabadságharcról szóló megemlékezések filmes fesztiválja.

A Hazatérés: egy szabadságharcos története című dokumentumfilmet Pigniczky Réka és testvére, Pigniczky Eszter készítette édesapjukról, Pigniczky Lászlóról, aki 1956-ban Budapesten harcolt. A dokumentumfilm két esztendőn keresztül követi a két lány történetét, akik az amerikai Pennsylvania államból hazaviszik édesapjuk hamvait a szülőföldjére. Az utazás és a búcsúztatás teendőinek intézése közben Réka és Eszter feltárja a Pigének becézett édesapa ’56-os történetét.

A korabeli dokumentumfilm-részletekkel és nem egyszer humoros jelenetekkel megidézett történelmi filmesszé washingtoni vetítésén jelen volt az egyik alkotó, Pigniczky Eszter édesanyja, Vörös Katalin is. Ahogy Pigniczky Eszter az MTI-nek fogalmazott: a dokumentumfilm többféle utazás története, a 2003-as fizikai utazásé, amikor hazavitték apjuk hamvait, és a lelki-spirituális utazásé, midőn a már az Egyesült Államokban született Pigniczky testvérek felfedezik Magyarországot.

A film tíz évvel ezelőtt készült, a magyar filmszemlén díjazták is. Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából az elkövetkező hetekben sok amerikai magyar közösségben vetítik, jövő héten például San Franciscóban és Clevelandben is.
A következő film, amelyet az ’56-os rendezvénysorozat keretében a washingtoni nagykövetségen bemutatnak, a
Lyukas zászló című alkotás lesz.

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés