Hírek

A hivatal, a Family Guy és A Simpson család is módosul a faji érzéketlenség miatt

A hivatal, a Family Guy és A Simpson család is változtatásokat eszközölt a rendszerszintű rasszizmus miatt. Epizódokat vágnak újra, és szinkronszínészek távoznak.

A hivatal kilencedik évadának Dwight karácsonya című epizódjából kivágják azt a jelenetet, amiben blackface, vagyis feketére maszkírozott szereplő látható. A kérdéses epizód egyelőre eltűnt az amerikai Netflix kínálatából és már a módosított epizóddal fog átkerülni a Peacockra, vagyis az NBC saját streaming csatornájára a jövő évben.

Az Indiewire idézi a sorozat megalkotóját, Greg Danielst:

„A sorozat szatírájának célja, hogy rávilágítson az elfogadhatatlan viselkedésre és a befogadás üzenetét közvetítse. Ma kivágtunk egy jelenetet, amiben egy színész arcát feketére sminkelték, ez egy bizonyos európai rasszista hozzáállást volt hivatott kifigurázni. A blackface elfogadhatatlan és káros. Bocsánatot kérek a fájdalomért, amit okozott.”

A hivatalon kívül más műsorokban is változások mentek végbe. A Family Guy, vagy magyarul Családos csóka szatirikus animációs sorozatban már 18 évad óta Mike Henry adta Cleveland Brown hangját. A fehér színész, aki egy fekete karaktert szólaltatott meg Twitter üzenetben jelentette be, hogy búcsúzik a szereptől. Jenny Slate és Kristen Bell is bejelentették, hogy többé nem szólaltatnak meg színesbőrű szereplőket a Netflix Hormonokkal túlfűtve (Big Mouth) és az Apple TV+ Central Park című sorozatokban.

Kinek a dolga elmagyarázni, miről szól az Elfújta a szél?

A Simpson család hasonló cipőben jár. Az 1989 óta tartó sorozat producerei jelentették be, hogy fehér színészek többé nem szólaltatnak meg nem fehér karaktereket.

A Simpson-világ 2017 óta a kritika kereszttüzében áll, a The Problems with Apu című dokumentumfilm óta. A műsorban az indiai bevándorló, Apu karakterét Hank Azaria szólaltatta meg, aki most szintén bejelentette, hogy nem kölcsönzi tovább a hangját a szereplőnek.

A rasszizmus elleni tüntetések hozományaként sorra módosítják vagy veszik le a műsorról az „elavult” filmeket. Az Elfújta a szél már 2017-ben, 39 év folyamatos vetítés után kikerült egy amerikai mozi kínálatából, és most az HBO is ugyanezt tette. A BBC a Waczak szálló egy epizódját vette le a műsorról, de a Trópusi viharnak is távoznia kellett a Netflixről.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com