Hírek

A hivatal, a Family Guy és A Simpson család is módosul a faji érzéketlenség miatt

A hivatal, a Family Guy és A Simpson család is változtatásokat eszközölt a rendszerszintű rasszizmus miatt. Epizódokat vágnak újra, és szinkronszínészek távoznak.

A hivatal kilencedik évadának Dwight karácsonya című epizódjából kivágják azt a jelenetet, amiben blackface, vagyis feketére maszkírozott szereplő látható. A kérdéses epizód egyelőre eltűnt az amerikai Netflix kínálatából és már a módosított epizóddal fog átkerülni a Peacockra, vagyis az NBC saját streaming csatornájára a jövő évben.

Az Indiewire idézi a sorozat megalkotóját, Greg Danielst:

„A sorozat szatírájának célja, hogy rávilágítson az elfogadhatatlan viselkedésre és a befogadás üzenetét közvetítse. Ma kivágtunk egy jelenetet, amiben egy színész arcát feketére sminkelték, ez egy bizonyos európai rasszista hozzáállást volt hivatott kifigurázni. A blackface elfogadhatatlan és káros. Bocsánatot kérek a fájdalomért, amit okozott.”

A hivatalon kívül más műsorokban is változások mentek végbe. A Family Guy, vagy magyarul Családos csóka szatirikus animációs sorozatban már 18 évad óta Mike Henry adta Cleveland Brown hangját. A fehér színész, aki egy fekete karaktert szólaltatott meg Twitter üzenetben jelentette be, hogy búcsúzik a szereptől. Jenny Slate és Kristen Bell is bejelentették, hogy többé nem szólaltatnak meg színesbőrű szereplőket a Netflix Hormonokkal túlfűtve (Big Mouth) és az Apple TV+ Central Park című sorozatokban.

Kinek a dolga elmagyarázni, miről szól az Elfújta a szél?

A Simpson család hasonló cipőben jár. Az 1989 óta tartó sorozat producerei jelentették be, hogy fehér színészek többé nem szólaltatnak meg nem fehér karaktereket.

A Simpson-világ 2017 óta a kritika kereszttüzében áll, a The Problems with Apu című dokumentumfilm óta. A műsorban az indiai bevándorló, Apu karakterét Hank Azaria szólaltatta meg, aki most szintén bejelentette, hogy nem kölcsönzi tovább a hangját a szereplőnek.

A rasszizmus elleni tüntetések hozományaként sorra módosítják vagy veszik le a műsorról az „elavult” filmeket. Az Elfújta a szél már 2017-ben, 39 év folyamatos vetítés után kikerült egy amerikai mozi kínálatából, és most az HBO is ugyanezt tette. A BBC a Waczak szálló egy epizódját vette le a műsorról, de a Trópusi viharnak is távoznia kellett a Netflixről.

Nagy Tibor

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya