Hírek

A kamionsofőr győzött a Római Filmfesztiválon

tirNövekvő érdeklődéssel zárult szombaton a 8. Római Filmfesztivál, ahol kiosztották az idei legjobb filmnek járó díjat, az Arany Marcus Aureliust is.

Egy kamionsofőr története, az olasz-horvát koprodukcióban készült Tir nyerte el a szombaton zárult 8. Római Filmfesztivál legjobb filmnek járó fődíját, az Arany Marcus Aureliust. Az olasz Alberto Fasulo rendezte dokumentumszerű játékfilm főhőse a horvát Branko, aki kamionsofőrként járja Európa útjait, mivel így háromszor annyit keres, mint eredeti szakmájában, tanárként.

A James Gray amerikai rendező, forgatókönyvíró vezette nemzetközi zsűri a legjobb rendezésért járó díjra a japán Kuroszava Kijosit találta érdemesnek az ipari kémkedésről szóló, Szebunszu Kodo (Hetedik kód) című akciófilmjéért.

A legjobb férfi főszerepelőnek járó díjat az amerikai Matthew McConaughey kapta a Dallas Buyers Clubban nyújtott alakításáért, a legjobb női főszereplőnek az ugyancsak amerikai Scarlett Johanssont találták, noha Spike Jonze Her című filmjében a színésznő csak egy számítógéphangot alakít, amelybe a férfi főszereplő (Joaquin Phoenix) szerelmes lesz.

A zsűri különdíjával jutalmazták Andrei Gruzsniczki román rendező Quod Erat Demonstrandum című alkotását, amelyben a Ceausescu-diktatúra idején egy matematikus megtapasztalja a rendőrállam hatalmát, amikor a hatóságok engedélye nélkül publikál tanulmányt egy amerikai folyóiratban.

Az önmagát a sok világpremiert vonzó Torontói Filmfesztivál európai változatának tekintő rendezvény kilenc napja alatt 18 filmet mutattak be a hivatalos versenyprogramban, ezek többsége világpremier, illetve nemzetközi bemutató volt. A nyolcadszor megrendezett római fesztivál idén a tavalyinál 20%-kal több nézőt vonzott, összesen 150 ezren váltottak jegyet az előadásokra, a termek foglaltsága elérte a 70%-ot.

 

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés