Hírek

A Karlovy Vary-i Filmfesztivált is elhalasztják

A Csehország területén koronavírussal fertőzöttek kiugróan magas száma miatt az 55. Karlovy Vary-i Filmfesztivál később kerül megrendezésre.


Hirdetés

Az 55. Karlovy Vary-i Filmfesztivált eredetileg július 2. és 10. között rendezték volna meg, de a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet miatt a szervezők az elhalasztás mellett döntöttek. Csehországban jelenleg a fertőzöttek aránya nagyon magas, az elmúlt héten napi több, mint 12 000 esetet regisztráltak.

“A fesztivál hét héttel való elhalasztása jó esélyt ad, hogy a kulturális eseményre a közönség ideálisabb körülmények között juthasson el”

— olvasható a fesztivál erről szóló hivatalos közleményében.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléje, sok más rendezvényhez hasonlóan, a tavalyi évben elmaradt. 2019-ben fesztiválra közel 140 ezer belépőjegyet adtak el, akkor a filmszemle költségvetése kb. 1,8 milliárd forintnyi cseh korona volt. A filmfesztiválról 2018-ban az East of the West szekció nagydíját hozta el a Csuja László által rendezett Virágvölgy.

A Virágvölgy a 2018-as mustrán debütált.

A döntést azután hoztuk meg, hogy konzultáltunk a szakértőkkel a jelenlegi járványhelyzettel kapcsolatban. Reméljük, hogy a következő hónapokban a vakcina mellett döntők száma növekszik, aminek következtében a koronavírus-világjárvány egy kezelhetőbb szintre lép, ami révén a Karlovy Vary-i Filmfesztivál is maximálisan biztonságos kereteket biztosíthat az oda látogatók és a meghívottak számára. Természetesen, készen állunk a korlátozások betartására”

nyilatkozta a fesztivál igazgatója, Kryštof Mucha.

A fesztivál művészeti vezetője,  Karel Och hozzátette, hogy „Az 55. fesztivál dátumának megváltozásának nincs hosszútávú következménye a Karlovy Vary-i Filmfesztivál tradícióira nézve, az 56. fesztivál már a megszokott időpontban, július 1 és 9 között lesz megtartva”.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés