Hírek

A Kék Pelikan révén visszatér a Pesti Est

Kek_Pelikan_2

A Kék Pelikan forgalmazója egy lapszám erejéig életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló híres programmagazinját, a Pesti Estet.

Csáki László animációs filmje a rendszerváltás után nem sokkal játszódik és az akkori kor egy valós jelenségére reflektál. A Kék Pelikan a kilencvenes évek vonatjegy-hamisító fiataljainak történetét meséli el, melyben a hamis jegyek és “ellenértékük” egy kultikus magazinba rejtve cserélnek gazdát. Ez volt a Pesti Est.

A nosztalgiafaktor maximalizálásának apropóján a Kék Pelikan forgalmazója, a JUNO11 Distribution által a lap legújabb száma több év kihagyás után jelenik meg.

A Pesti Estet még 1992-ben alapította Lang András, Melis Andrással és Müller Miklóssal karöltve. A magazin hamar jelentős ismertségre tett szert a fővárosi kulturális életben, a hetilap példányszáma meghaladta a százezret, később a nagy népszerűség okán pedig kiépült a vidéki Est-lapok hálózat is. A Pesti Est tulajdonosváltás után a pandémia idején szűnt meg 2020-ban.

Az exkluzív példányt a kilencvenes évek végén és kétezres évek elején a lapnál dolgozó szerkesztők állítják össze az akkori főszerkesztő Galambos Attila vezényletével. A JUNO11 forgalmazási koordinátora és a Pesti Est felélesztésének ötletgazdája, Teszler Tamás szerint „A jelenlegi szám egy igazi  »akkor és most«: azon túl, hogy sorba veszi számos budapesti mozi, színház, kiállítótér aktuális programjait, és az olvasók figyelmébe ajánlja a legizgalmasabb új megjelenéseket, megidézi a kilencvenes éveket is a korszak legjobb filmjeire, zenéire, legendás helyeire vagy éppen divatjára emlékezve.”

Az új kiadvány április 3-án jelenik meg harmincezer példányszámban. A mozik, kiemelt szórakozóhelyek és egyes vendéglátó egységek mellett kapható lesz a budapesti Wolt Marketekben és a Bolt taxikban, valamint a Cyberjump, az Elevenpark, a Laserpark, az Easy Art Space és a Light Art Múzeum látogatói is hozzájuthatnak egy-egy példányhoz.

A kiadó azonban a még nagyobb elérés érdekében további lehetséges elosztópontok (szórakozó- és vendéglátóhelyek, kiállítóterek, színházak, iskolák, stb.) jelentkezését is várja a kekpelikanfilm@gmail.com elérhetőségen.

A Kék Pelikan április 4-étől tekinthető meg a mozikban.

Antalovics Dániel

Antalovics Dániel az EKKE mozgóképkultúra és média szakán tanulta a filmkészítés fortélyait. A lélektelen filmeket megveti. Kedvencei a szürreális, a disztópikus és a társadalmi problémákat feszegető filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com