Hírek

A könyv legőrültebb jelenete is szerepel az Az második részében

az

A tavalyi év egyik sikerfilmjének, a Stephen King regényéből adaptált Az-nak már készülőben van a folytatása, Gary Dauberman forgatókönyvíró pedig most elárult róla néhány részletet.

A cikk spoilereket tartalmazhat.

Az Az folytatása 30 évvel Krajcáros időleges legyőzése után veszi fel a fonalat, a filmben pedig Gary Dauberman forgatókönyvíró szerint „transzdimenzionális” fordulatot vesz a Vesztesek Klubja tagjainak sorsa.

Dauberman arról beszélt a CinemaBlendnek, hogy a Chüd-szertartást is filmre viszik – ami egy bizarr csata a Vesztesek és a gonosz megtestesülése között.

„A Chüd-szertartás nagy kihívás, de mivel a könyv fontos része, muszáj bemutatnunk. Mivel Andy Muschietti rendezővel és Barbara Muschietti producerrel nem először dolgoztunk együtt, sikerült megegyeznünk a megoldásról. A célunk az volt, hogy megtaláljuk a lehető legjobb utat a könyv metafizikai rétegei felé. Andy sokat töprengett azon, hogy vizuálisan hogyan lehetne ábrázolni a Chüdöt. Végül ragyogó ötlete támadt.”

De mi az a Chüd-szertartás?

Ez még azok számára sem egyértelmű, akik olvasták Stephen King regényét. A könyvben Az, azaz a gonosz tőrbe csalja a Vesztesek Klubja vezetőjét, Bill Denbrough-t, és megpróbálja elfogni a szellemét a lidércfényben. A spirituális utazás közben Bill találkozik egy teknőssel, aki egy istenszerű teremtmény, és Az gonoszságának kiegyensúlyozására szolgál az univerzumban. Andy Muschietti korábban már beszélt arról, hogy a teknős fontos szereplő lesz a második filmben:

„Amint szembesülünk Az interdimenzionális mivoltával, a teknős is belép a képbe mint Az ellensúlya. Mint minden mitológiában, itt is van egy jó és egy rossz isten. Nem szeretném a teknőst fantasztikus karakternek ábrázolni, de szeretném érzékeltetni a jelenlétét minden esetben, amikor a gyerekek veszélybe kerülnek. A könyvben elhangzik, hogy a teknős nem segíthet nekik, de nálam a második részben fog segíteni. A gyerekek eszébe juttat néhány olyan emléket, amiről megfeledkeztek 1989 nyarán, és ez segíteni fog legyőzni Krajcárost.”

A Chüd-szertartás pedig abból áll, hogy aki szembeszáll Az-zal, az összeérinti a nyelvét az övével, majd megharapják egymást. Vicceket mesélnek egymásnak, és aki először nevet, azt száműzik a pokolba…

Bár már az első filmben is volt néhány furcsa mozzanat, az semmi ahhoz képest, amilyen bizarr a Chüd-szertartás. Vajon az első rész rajongói megbirkóznak majd ezzel az őrült jelenetsorral? Ez leghamarabb 2019 szeptemberében derülhet ki, ekkor mutatják be ugyanis az Az második fejezetét.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás. Újságíróként dolgozik több médiumnál. A Papírfény rovatot vezeti. gyongyosililla@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..