Hírek

A koronavírus miatt nem mutatnak be filmeket Kínában

jude law
Fertőzés (2011)

Sok Oscar-esélyes film és nagy hollywoodi produkciók bemutatóját kellett elhalasztani a koronavírus terjedése miatt.

Számos Oscar-jelölt amerikai film és más hollywoodi produkciók premierjét kell elhalasztani a koronavírus okozta krízishelyzet következtében Kínában. Az ország körülbelül 70 ezer mozijának nagy többségét be kellett zárni a betegség terjedésének féken tartása miatt. Rengeteg bemutatót emiatt törölni, illetve elhalasztani kellett – írja a The Hollywood Reporter.

Az összes február elejére tervezett helyi kínai film premierjének elhalasztása mellett amerikai filmek bemutatója is csúszni fog.

Az Oscar-jelöltek közül a Jojo Nyuszi (eredeti premier: február 12.), a Kisasszonyok (február 21.), a legjobb film Oscarjára esélyes 1917 (február 21.) sem kerül mozikba Kínában ebben a hónapban. A Házassági történet esetében (amit sok helyütt a Netflix forgalmaz) még aktuális a 28-i bemutató, de nagy valószínűséggel ezt is csúsztatni fogják.

A több stúdiónak is károkat okozó halasztások mellett olyan filmet is hátrébb kellett datálni, aminek a kínai piac jelentette volna a megmenekülést.

A kritikai és anyagi siker is elkerülte Robert Downey Jr. Dolittle filmjét – a 175 millió dollárból készült film csak 127 (!) milliót tudott összekalapozni világszerte. Így a Universal stúdió csak a kínai közönség bőkezűségében bízhatott, de erről is le kell tennie. A hosszú ideig halogatott Hellboy bemutatójára is tovább kell várni Kínában. Már ha várja még egyáltalán bárki is ezt a filmet: Éves mérleg 2019: A legrosszabb filmek.

Az Oscar-jelölt filmek kései premierdátuma a díjátadó okozta megnövekedett érdeklődés miatt volt indokolt (ezért érkeznek Magyarországra is később ezek a filmek). A halasztás miatt viszont minden bizonnyal hatalmas összegtől esnek el az érintett produkciók. A vírus okozta intézkedések a kínai filmipart és főleg a moziüzemeltetőket sújtják, de nagy kiesésre számíthat Hollywood is.

Az, hogy mikor láthatja a távol-keleti ország közönsége a halasztott a filmeket, egyelőre nem tudni.

Borítókép: Fertőzés (2011)

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com