Hírek

A jelen és a jövő képmesterei – A harmadik Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díj nyertesei

Pénteken átadták a Pesti Vigadóban a harmadik Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díjakat. A főbb elismeréseket Gyuricza Mátyás, Bordás Róbert, Fehér Zoltán, Bántó Csaba, M. Deák Kristóf és Tóth Zsolt hozták el.

„Annál nagyobb dolog nincs, mint közvetíteni egy történetet és mindezt a legmegfelelőbb arcok által.” Többek között ezekkel a szavakkal nyitotta meg Koltai Lajos, a Magyar Operatőrök Társaságának elnöke a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjátadóját. Kiemelte továbbá, hogy ezekben az elismerésekben a névadók szakmai alázata, a szeretet, az emberi arcok mély ismerete és a humánum van jelen.

A zsűri diák kategóriában Gyuricza Mátyás a Kelet című film fényképezését találta a legjobbnak,

így neki ítélte az 60.000 USD (mintegy 17 millió forint) értékű Sparks  Kft – Panavision filmes kameracsomagot és a Nemzeti Filmintézet 1 millió forint értékű laborszolgáltatását.

A dokumentumfilmek versenyében Bordás Róbert győzött a Gettó Balboa című film operatőri munkájáért. Ugyanezen kategóriában különdíjat is kiadott a zsűri, melyet Fehér Zoltán kapott a Vad víz: Aqua Hungarica című film operatőri munkájáért. A kisjátékfilm kategória győztese Bántó Csaba lett a Két csík című filmért.

FOMO – Megosztod, és uralkodsz
M. Deák Kristóf

Televíziós film kategóriában az elismerést Tóth Zsolt érdemelte ki a Magdolna című fim operálásáért.

A nagyjátékfilmek között a FOMO Megosztod, és uralkodsz operatőrét, M. Deák Kristófot találta a legjobbnak a zsűri.

A díjak odaítéléséről Lajos Tamás producer-operatőr, Nagy András és Balázs István Balázs operatőr döntöttek.

Máthé Tibor, Jancsó Nyika és Szalai András életműdíjban részesült, Hajdú Miklós fővilágosító Bojkovszky Béla díjat kapott, Bille Lászlónak ítélték az idén először kiadandó Kameraman díjat, Kovács Lászlónak pedig a szintén idén létrehozott Fénymegadó díjat.

Az esten jelentették be, hogy az Európai Operatőr Szövetség, az IMAGO Vagyóczky Tibort a szervezet első magyar tiszteletbeli tagjává választotta, emellett ugyanitt a „The IMAGO International Tribute Award” díjjal tüntették ki a neves magyar operatőrt.

Novák Emil, a Magyar Operatőrök Társaságának elnökségi tagja az általa 2004-ben alapított Aranyszem Fesztivált két éve nevezte át a magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról Kovács László-Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Fesztiválra.

Az esemény technikai támogatói a Schwindl Kft., a Two Men’s Show Lighting és a W-Led Média Kft. A rendezvény fő támogatója a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Művészeti Akadémia.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Cinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya