Hírek

A közmédia ünnepi műsorán a Média Mecenatúra keretében támogatott filmek

nmhhSzámos, a Magyar Média Mecenatúra program keretében támogatott tévéjátékot, ifjúsági filmet, ismeretterjesztő és dokumentumműsort valamint animációs programot láthatnak a nézők a közmédia műsorán, a karácsonyi ünnepek alatt.

Erről Kollarik Tamás, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja, Medveczy Balázs, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Néder Sarolta, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) támogatási területért felelős vezérigazgató-helyettese számolt be hétfőn, sajtótájékoztatón.

A médiatanács által, az MTVA koordinálásával támogatott és az ünnepek alatt a köztévé csatornáira kerülő alkotások között lesz a többi közt Vitézy László Galamb parádé című alkotása, valamint Fazakas Péter filmje, Szabadság-különjárat címmel. Látható lesz Mátyássy Áron ifjúsági filmje, a Berosált a rezesbanda, Madarász István raftingról szóló alkotása és Miklauzic Bence Hőskeresők című történelmi témájú tévéfilmje is.

A műsorra kerülő ismeretterjesztő programok között lesz Mosonyi Szabolcs Csendes gyarmatosítók címmel készített alkotása is.

Néder Sarolta a tájékoztatón arról számolt be, hogy a 2011-ben elindított, és 2012-ben megújított támogatási rendszerbe beépítették a szakmai észrevételeit, ennek eredményeként az kiszámíthatóbbá vált: a pályázatok minden évben ugyanabban az időpontban jelennek meg, és egy év alatt többször is jelentkezni lehet rájuk.

Az eljárásba egy konzultációval is kiegészült: a benyújtott szinopszisban rejlő lehetőségeket vitatják meg az alkotókkal. Elmondta azt is, hogy mivel a bírálóbizottságba a közmédia zrt.-inek vezetői is bekerültek, az elbíráláskor a tévék szempontjai is érvényesülnek.

A tévéfilmek készítése előtt forgatókönyvírói pályázaton is elindulhatnak az alkotók, amely már az animációs filmek készítői előtt is nyitott – tette hozzá Néder Sarolta. A pályázatban előnyt jelent, ha valaki egy lekérhető médiaszolgáltatótól is kap befogadó nyilatkozatot, ez biztosítja, hogy a támogatott alkotások több platformon megjelenve, minél több emberhez eljussanak.

Kollarik Tamás, a médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának koordinátora úgy ítélte meg, teljesült a céljuk, hiszen a támogatásokból elkészült legfrissebb filmeket folyamatosan láthatják a nézők a közmédia műsorain. Az ünnepek alatt a köztévé több mint 20 mecenatúrás filmet mutat be, hogy a nézők az év végi szünetben is tartalmas, értékes magyar filmekből válogathassanak.

Közölte: a grémium sokrétű tevékenységeinek egyike a nem egész estés magyar filmek, köztük tévéfilmek, ismeretterjesztő és dokumentumfilmek, animációs alkotások támogatása. A Magyar Média Mecenatúra program kétéves fennállása óta összesen 254 alkotást és 210 alkotót támogatott. 2013-ban ezekből 81 film készül el, 2014-re pedig újabb 140 kész film várható.

Több műfaj újjászületését segítette elő a program: 78 ismeretterjesztő film, 94 dokumentumfilm, 44 animációs film, 14 tévéfilm, 35 forgatókönyv, 27 kisjátékfilm, 23 online közszolgálati műsorszám, 8 azonnali helyszíni forgatást igénylő kiemelt esemény forgatása kezdődhetett meg összesen csaknem négymilliárd forintból. Az elmúlt két évben támogatott filmek már nyolc nemzetközi fesztiváldíjjal is dicsekedhetnek – fűzte hozzá -, köztük egy teheráni, egy kínai vagy egy szlovákiai elismeréssel.

Elmondta még, hogy Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika Vad Szigetköz című természetfilmjét várhatóan az olasz Rai Uno csatorna is műsorára tűzi.

Mint mondta, a támogatott alkotások nem kizárólag a közmédiában jelenhetnek meg, minden magyarországi joghatóság alá tartozó televízió kiállíthat befogadó nyilatkozatot.

Medveczky Balázs nagy előnynek nevezte, hogy a köztévé a támogatási programon keresztül színvonalas kísérleti vagy animációs filmeket, természetfilmeket vagy dokumentumfilmeket tűzhet műsorára. Az eddig, a Mecenatúra program keretében elkészült hat tévéjáték mindegyikét műsorra tűzi a köztévé az ünnepek alatt tette hozzá.

Arról is beszámolt, hogy a november 30. és december 7. között megtartott Eurovíziós filmhétre Magyarország két alkotást nevezett: Vitézy László Égi madár című filmjét, valamint Madarász István Legyőzhetetlenek címmel készített művét. Mindkettőt számos ország műsorára tűzte az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének programja keretében.

Úgy vélte, a tévéfilmek támogatása jóval olcsóbb, mint a nagyjátékfilmeké, és több emberhez juthatnak el az alkotások. Eddig egymilliárd forintos hozzájárulással tizennégy játékfilm készülhetett.

Ezt erősítette meg a tájékoztatón Madarász István rendező is, aki közölte: alkotását annak első bemutatásakor 272 ezer ember látta. Demeter István, a Tisza Mozi ügyvezető igazgatója szerint egyre nagyobb szerepet kapnak a dokumentumfilmek Európa artmozi hálózatában.

Jövőre a Magyar Média Mecenatúra programban a független magyar filmeseket összesen 1,5 milliárd forintos keretösszeggel támogatja a médiatanács.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com