Hírek

A kulisszák mögött: Star Wars: Baljós Árnyak

star-wars-logoA Star Wars: Baljós árnyak az egyik legsikeresebb hollywoodi vállalkozás. A nagyszabású produkció előkészületeiről, a forgatás körülményeiről, az utómunkálatokról, valamint a bemutató utáni eseményekről számos érdekes és szórakoztató történet látott napvilágot. A The Geek Twins és az AXN összeszedett egy csokorra valót.

1.
Jar Jar Binks két okból is bevonult a történelembe. A nézők a naboo-i gungant sokan a filmtörténet egyik legidegesítőbb és legvisszataszítóbb karakterének tartják. Emellett ő az első olyan teljes mértékben számítógéppel megalkotott animációs karakter, amely nem animációs filmben szerepel. Lucas egy interjúban azt nyilatkozta, hogy Jar Jar ötletét Disney Goofy-ja adta. A film előkészületei alatt az a hír járta, hogy Michael Jackson nagyon igyekezett, hogy megkapja Jar Jar szerepét, amelyet jelmezben akart eljátszani, ám Lucas inkább az animációs megjelenítés mellett döntött. A karakter hangját végül Ahmed Best kölcsönözte a filmben. Jar Jar nevét egyébként Lucas kisfia találta ki.

star-wars-jar-jar-goofy
Jar Jar és Goofy


2.

A film egyik jelenetében Amidala szerepet cserél az egyik udvarhölgyével. A szóban forgó udvarhölgyet nem más, mint az akkor még ismeretlen Kiera Knightley alakította. Egy interjúban Kiera édesanyja elárulta, hogy a jelenet forgatásakor a lánya és Natalie Portman annyira hasonlítottak egymásra, mint két tojás, és még ő maga sem tudta megkülönböztetni őket. Ma is sokan vitatkoznak azon, hogy vajon a szóban forgó jelenetben mikor melyik színésznőt látjuk. Az udvarhölgyek között azonban egy másik későbbi híresség is feltűnik: Sophia Coppola, akiből a film bemutatását követő években híres rendező lett.

Kiera Knightley és Natalie Portman
Kiera Knightley és Natalie Portman


3.
Az előzmény-trilógia első részét 35 milliméteres kamerával vették fel. A következő két részt már teljes egészében digitális kamerára rögzítették. A Baljós árnyakban még csak néhány jelenet készült ezzel az eszközzel.

Az alábbi videóban nosztalgiázhattok kicsit, néhány korabeli TV spot erejéig.

 

4.
Tupac Shakur, a legendás rapper játszotta volna Mace Windu karakterét. Tupac már több szerepválogatáson túl volt, és mindenki őt tartotta a legesélyesebb jelöltnek, amikor a tragikus módon meghalt. Hamarosan bejelentkezett a szerepre a Star Wars filmek nagy rajongója, Samuel Jackson is, és Lucas boldogan elfogadta a felajánlást. További érdekesség, hogy Lucas Windut eredetileg olyan földön kívüli lénynek képzelte el, akit bábfej és a hozzá tartozó mozgatható mechanika (animatronic) keltett volna életre.

Mace-Windu
Samuel Jackson mint Mace Windu


5.
Lucas sokat töprengett Qui-Gon Jinn mester szerepén. Abban ugyan biztos volt, hogy amerikai színésznek kell megjelenítenie a karaktert, de nem tudta eldönteni, hogy ki lenne a legmegfelelőbb. Többek között a következő sztárok neve merült fel: Denzel Washington, Kyle MacLachlan, Kurt Russell, Morgan Freeman és Tom Hanks. Végül az ír színészre, Liam Neesonra esett a választás. Lucas végül messzemenőkig meg volt elégedve Neeson alakításával. Neeson egy alkalommal azt nyilatkozta, hogy a szerepet úgy fogadta el, hogy egy betűt sem látott előtte a forgatókönyvből. Vakon hitt Lucasban, és mindenképpen részt akart venni a produkcióban.

liam-neeson-as-qui-gon-jinn-in-star-wars
Liam Neeson, Qui-Gon Jinn mester szerepében


6.
A coruscanti szenátori gyűlés egyik jelenetében Lucas tisztelettel adózik Spielberg E. T. – A földönkívüli című filmje előtt: a szenátus három tagja megtévesztően hasonlít E.T.–re. A Cloak of Deception című könyből (James Luceno nagysikerű regényének története a Baljós árnyak eseményei előtt egy évvel játszódik) megtudhatjuk, hogy az egyik E.T.-szerű szenátor neve Grebleips, amely valójában Spielberg neve visszafelé olvasva.

Great-Movie-Easter-Eggs-ET-Phantom-Menace
A coruscanti szenátus három tagja.

 

7.
A Star Wars: Baljós árnyak bemutatóját elképesztő felhajtás előzte meg, amelynek meg is lett az eredménye. A film előzetesét első ízben az amerikai mozikban a Ha eljön Joe Black c. film megtekintése előtt láthatta a közönség. A moziüzemeltetők szerint az előzetes levetítését követően 75 százalékkal ugrott meg hirtelen a jegyeladás, és a közönség háromnegyede azonnal felpattant a székéből és kirohant a mozik pénztárához, hogy azon nyomban megválthassa a jegyét a Star Wars: Baljós árnyak premierjére. A felmérések szerint 2,2 millió amerikai dolgozó kifejezetten azért vett ki egy nap szabadságot, hogy a filmet a bemutató napján nézhesse meg, ami jelentős kiesést jelentett az ország termelésében. A premier napján számos amerikai üzlet zárva tartott, és a munkahelyek csoportos mozilátogatásokat szerveztek.

A Star Wars premierén készült fotó (1977).
A Star Wars premierén készült fotó (1977).

 

8.
Habár a film számos teljesen újszerű számítógépes kreatív filmtrükköt mutat be, nagy részét ugyanabban a stílusban forgatták, mint az eredeti trilógiát. Lucas sok filmbeli díszletet és makettet maga tervezett és épített, a filmtrükkök kiötlésében is aktívan részt vett. A díszletek és a makettek méretét a színészek magasságához igazították. Liam Neeson kedvéért, aki 193 cm magas, némelyiket teljesen újra kellett építeni, ami 125 ezer dollárral dobta meg a film költségvetését.

Itt egy kis összefoglalót láthattok a Baljós árnyak készítéséről.

 

9.
A Baljós árnyakban szerepel néhány olyan színész is, aki már az eredeti trilógiában is felbukkant. Az első trilógiában Anthony Daniels alakította C-3PO-t.  A világ legudvariasabb droidját a Baljós árnyakban már egy hivatásos bábos mozgatta, azonban továbbra is Daniels hangján szólalt meg. Mindkét filmben Kenny Baker játszotta R2-D2-t, és Ian McDiarmid Palpatine-t. Warwick Davis, aki a Jedi visszatér című filmben Wicketet, a maciszerű kis ewokot játszotta, a Baljós árnyakban két kisebb szerepben is feltűnik. Egy alkalommal ő alakítja a fiatal Anakin Skywalker kicsi zöld rodiani barátját, az egyik siklóversenyes jelenetben pedig a szerencsejátékos Weazel szerepében bukkan fel.

anthonydaniels
Anthony Daniels C-3PO jelmezében

Hirdetés

Hirdetés