Hírek

A Laika alkotói minden eddiginél jobban hagyatkoztak a 3D-nyomtatásra

A stop motion animációs óriás, a Laika animációs mesterei legújabb projektjükben, A hiányzó láncszemben igyekeztek kiaknázni a 3D nyomdatechnológia kínálta új lehetőségeket.   

A jövő hónapban debütáló animációs kalandfilmmel a Laika minden eddiginél magasabbra helyezte a lécet. A hiányzó láncszem esetében az alkotóknak rövidebb idő alatt kellett részletesebb arckifejezéseket legyártani, ami áttörést hozhat a kifejezetten időigényes stop motion animáció területén.

A stúdió védjegyének számító, kézzel készített animációs eljárást nagyban felgyorsította a 3D-nyomtatás térnyerése. A 2009-es Coraline óta fáradalmas és lelkiismeretes munkával finomítják a karakterek arcjátékát, míg ekkor 20 000 egyedi arckifejezést használtak, a 2016-os Kubo és a varázshúrokhoz már 64 000 arcot gyártottak le, az idei A hiányzó láncszemben pedig nem kevesebb, mint 106 000-et.

A stúdió gyors modellezésért felelős igazgatója, Brian McLean úgy nyilatkozott az eljárásról, hogy elsőként a CGI-animátornak kell átnyálaznia az összes dialógust, majd a storyboardok alapján a számítógépen megtervezik a megfelelő arckifejezést. A Maya szoftveren épített arckifejezéseket miután jóváhagyta a rendező, a 3D nyomtató segítségével exportálják a valóságba.

A Laika legújabb projektje abból az evolucionista feltevésből indul ki, hogy a majmoktól származunk, ám a majom és ember között létezik egy láncszem, egy főemlős, ami összeköti a két fajt. A hiányzó láncszem szerint ezt szokták az emberek jetinek vagy nagylábnak hívni, a trailerből viszont kiderül, hogy a Zach Galifianakis hangján megszólaló kedves óriás leginkább a Susan nevet szereti. Az ő nyomába ered az elismerésre vágyó tudós, Sir Lionel Frost, aki pedig Hugh Jackman orgánumán szólal meg. A hiányzó láncszemet a ParaNormanért Oscar-díjra jelölt Chris Butler rendezi.

A filmet április 11-től láthatjuk itthon.

 

Papp Atilla

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..