Hírek

A láthatatlan fiú a legjobb európai film a fiatalok szerint

lathatatlan fiu Gabriele Salvatores olasz rendező A láthatatlan fiú c. filmje nyerte az Európai Filmdíjak közül a Fiatal Közönség Díját, amelyről 25 ország diákjai szavaztak vasárnap.

A zsűrizésbe magyar diákok második alkalommal kapcsolódtak be, nekik a Sovány nővérem című svéd-dán film tetszett a legjobban.

A láthatatlan fiú (Il Ragazzo Invisible) című film a 13 éves fiú történetét meséli el. Michele egy csendes, vízparti városban él, nem népszerű az iskolában, nem jó tanuló, és még a sportokban sem tehetséges, azonban ez nem zavarja, mert minden gondolata csak Stella nevű iskolatársa körül forog, aki azonban levegőnek nézni. Michele monoton életét egy váratlan felfedezés töri meg: rájön, hogy láthatatlan. Így kezdődik el élete legnagyobb kalandja.

Az Európai Filmakadémia (EFA) szervezte programban három jelöltre szavazhattak a diákok: a nyertes olasz film mellett a Sovány nővérem című svéd-dán és a Te sem vagy szép című ír film volt versenyben. Az alkotásokat szakmai zsűri választotta ki azon európai egészestés filmprodukciók közül, amelyek célközönsége a 12-14 éves korosztály.

A magyarországi vetítést a Tabán moziban tartották a Magyar Nemzeti Filmalap szervezésében, 40 felső tagozatos budapesti általános iskolás részvételével.

A program célja, hogy népszerűsítse a fiatalok körében a mozizást mint közösségi élményt, valamint segítse őket abban, hogy tudatos filmfogyasztóvá váljanak. Ennek érdekében a vetítések között filmes szakemberekkel beszélgethettek a gyerekek a látottakról – fejtette ki Jung Zsuzsanna, a filmalap vezérigazgató-helyettese.

„Ezek az ifjúsági filmek mind ennek a korosztálynak készültek, róluk, az ő problémáikról, életükről, nehézségeikről, boldogságukról szólnak, de fontos az is, hogy mi felnőttek, szakemberek, akik a film nyelvéhez is értünk, segítsünk nekik értelmezni azokat a feldolgozási módokat, ahogy a filmben egy-egy karaktert, problémát megjelenítenek” – tette hozzá.

Az esemény szorosan kapcsolódik a Budapest Film Zrt. Suli-Mozi elnevezésű programjához, amelynek szintén az a célja, hogy a fiatalok értő, tudatos és nyitott filmbefogadókká váljanak.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com