Hírek

A leendő király? – Mufasa: Az oroszlánkirály előzetes

Lehangoló CGI-tájképekkel és enervált állatokkal vár a Disney új prequelje, a Mufasa: Az oroszlánkirály.

Ha egy film 1,6 milliárd dollárt termel a pénztáraknál, annak egyértelműen franchise-zá kell válnia – legalábbis a stúdiók szerint. Ez történt a 2019-es Az oroszlánkirállyal annak ellenére, hogy ma már valószínűleg senki nem emlékszik rá a Disney pénzügyesein kívül. Így az „élőszereplős” remake most előzményfilmet kap: a Mufasa: Az oroszlánkirály első előzetese most látott napvilágot.

A címből kitalálható, hogy az új film Simba apjáról szól, aki az oroszlánok királya lesz annak ellenére, hogy „egy csepp nemes vér sem folyik az ereiben.” Sokak megrökönyödésére a filmet Barry Jenkins rendezi, aki korábban olyan érzékeny szerzői drámákkal vált ismertté, mint az Oscar-díjas Holdfény és a Ha a Beale utca mesélni tudna. Az amerikai rendező a CinemaConon azzal viccelődött, hogy ez az „eight-quadrant tentpole” (kb. a társadalom MINDEN rétegét megszólító durranás – szóval népünnepély) egészen más, mint az általa ismert filmtípusok, de azt is állította, hogy a történet nagyon személyes számára – idézi fel a Slashfilm.  

Billy Eichner és Seth Rogen visszatérnek 2019-es filmből Timon és Pumbaa szerepében (bár őket alig mutatja a mostani előzetes), John Kani pedig Rafiki hangját adja majd. Visszatér Donald Glover Simba, Beyoncé pedig Nala szerepében, és ez lesz a filmes debütálása Beyoncé lányának, Blue Ivy Carternek Kiara szerepében. A fiatal Mufasa hangját Aaron Pierre (The Underground Railroad), Zordon hangját pedig Kelvin Harrison Jr. (Cyrano) adja – utóbbi ekkoriban még a Taka nevet viseli. A színészek nem kisebb nagyságok, mint James Earl Jones és Jeremy Irons/Chiwetel Ejiofor által megszólaltatott karaktereket vesznek át, de a 2019-es remake-kel ellentétben (amelyben az eredeti 2D animációs jeleneteket CGI-animációval mondták fel újra, így megtudtuk, hogy nézne ki mindez „igazi” oroszlánokkal) a Mufasa legalább új történetet mesél el.

Igaz, Mufasa és Zordon fiatalkorának történetét már korábban is felvillantotta a Disney Channel

Az Oroszlán őrség című animációs sorozatának betétjeiben és flashbackjeiben, így kiderült az is, honnan kapta Zordon (az eredetiben: Scar) a nevét. De ezt a részletet leszámítva a Mufasa: Az oroszlánkirály nem fog kötődni a kánonhoz. Az előzményfilmes megközelítés a Disney élőszereplős remake-jei közül a Demónára emlékeztet, amely egy lépéssel tovább ment, amikor a Csipkerózsika történetét a gonosz szemszögéből mesélte el. Az első képsorok alapján azonban a Mufasa nemcsak lélektelennek, hanem kifejezetten igénytelennek, ezáltal kényelmetlen néznivalónak tűnik – meglátjuk, ez mire lesz elég.

A Mufasa: Az oroszlánkirály 2024. december 19-én kerül a magyar mozikba.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com