Hírek

A Lefkovicsék gyászolnak az Inkubátor Program legnézettebb filmje

Lefkovicsek-gyaszolnak-Szabo-Kimmel-Tamas-Bezeredi-Zoltan

A Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készült Lefkovicsék gyászolnak már több mint 30 000 magyar nézőt vonzott. Breier Ádám filmje továbbra is látható a mozikban.

Breier Ádám a Nemzeti Filmintézet elsőfilmeseket segítő Inkubátor programjának keretében készítette el a Lefkovicsék gyászolnak című filmet. Mostanra a támogatási forma eddigi legsikeresebb megvalósult alkotása lett: a vígjátékot több mint 30.000 néző látta Magyarországon.

„Nagyon meg vagyunk hatódva, hogy ennyien nézik a filmet. Külön öröm, hogy sokan azt jelzik vissza, már többször is megnézték, vagy javasolták egy családtagnak” – idézi Breier Ádám rendezőt a filmet forgalmazó Mozinet sajtóközleménye.

A filmben Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ortodox zsidóként ott él és alapított családot, Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot. Az anyuka váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfin keresztül két világ feszül egymásnak, aminek a tétje a család egyesülése.

„A sokszor közhelyszerű történet és a szentimentális stílus ellenére egy aranyos, szerethető, de mindenekelőtt kulturálisan is fontos film született.” – írta kritikusunk a filmről.

A Lefkovicsék gyászolnak továbbra is látható a hazai mozikban, de a film iránt külföldön is érdeklődnek. A Lefkovicsék gyászolnak először az amerikai Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában, valamint a Miami és a New York-i Zsidó Filmfesztiválon szerepelt, és eddig több mint húsz amerikai fesztiválra jutott el csupán az Egyesült Államokban, köztük olyan további helyekre, mint Atlanta, Naples, Sacramento, Cleveland, Vancouver és New Hampshire. „Külföldön is beindult a film élete. A Nemzeti Filmintézet nemrég eladta a film jogait egy dél-amerikai forgalmazónak, ezen kívül Romániában már májustól láthatják a nézők moziban” – mondja Breier, aki nemrégiben a Szófiai Nemzetközi Filmfesztiválon vehette át a Nemzetközi Filmkritikusok (FIPRESCI) elismerését.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com