Hírek

A legjobb fantasztikus film: Liza, a rókatündér

Ujj Mészáros Károly

Ujj Mészáros Károly Ujj Mészáros Károly első mozifilmje, a Filmalap támogatásával készült Liza, a rókatündér nyerte a „7. Pálya” szekció fődíját és a Pegazus Közönségdíjat a hétvégén Brüsszelben, Európa vezető nemzetközi zsánerfilm fesztiválján.

Brüsszelben a fantasztikus filmek nemzetközi fesztiválján (BIFFF) két díjat nyert Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmje vasárnap este. A Filmalap támogatásával készült abszurd romantikus vígjátékot díjazta a nemzetközi zsűri a „7. Pálya” (7e Paralléle) szekció fődíjával. A szakmai zsűri mellett a Liza, a rókatündér a belga közönséget is elbűvölte, és a rangos seregszemle másik fontos díját, a Pegazus Közönségdíjat is bezsebelte.

Ujj Mészáros Károly első mozifilmje itthon és külföldön egyaránt kiemelkedő siker. A nemzetközi premierje alkalmával rögtön el is nyerte a portói filmfesztivál fődíját, valamint a legjobb vizuális effektek díját, majd múlt pénteken Amszterdamban a rangos Ezüst Méliès-díjat az Imagine filmfesztiválon. A Balsai Mónika, Bede-Fazekas Szabolcs és David Sakurai főszereplésével készült alkotás nemzetközi fesztiválkörútja folytatódik: hamarosan az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Brazíliában is versenyez.

A Liza, a rókatündér a Filmalap 220,36 millió forint értékű filmgyártási támogatásával készült a Filmteam produkciójában, producere Major István. Ujj Mészáros Károly első mozifilmje február 19. óta nagy sikerrel szerepel a magyar mozikban az A Company Hungary forgalmazásában, eddig mintegy 92 000-en váltottak rá már jegyet.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés