Hírek

A legjobb film a Hasadék, de az abszolút nyertes a Post Mortem – ők a Magyar Mozgókép Díj nyertesei

Post-Mortem-Magyar-Mozgókép-Díj

A legjobb film a Hasadék lett a Magyar Mozgókép Díj zsűrije szerint, de a legtöbb díjat a Post Mortem kapta. Több kategóriában nyert a Pilátus is.


Hirdetés

Június 26-án, szombaton este Balatonfüreden a Magyar Mozgókép Fesztivál ünnepélyes zárórendezvényén átadták a Magyar Mozgókép Díjakat. Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmje lett a legjobb játékfilm, míg a legjobb tévéfilm Dombrovszky Linda Pilátusa lett. A Magyar Filmakadémia zsűrije, melynek elnöke Márta István volt, összesen 20 kategóriában ítélt oda díjakat a hazai filmeknek.

A tévésorozatok közül A martfűi rémet díjazták. A legjobb kisjátékfilmnek az Ezerkilencszáztizenkilenc (Bozsogi János) bizonyult. A legjobb animációsfilm Cakó Ferenc Világzabáló és visszaállító című filmje lett. A legjobb dokumentumfilm kategóriájában Petrovics Eszter A mi Kodályunk című filmje nyert, míg a rövid dokumentumfilmek közül Udvardy Zsolt és Géczy Dávid Népirtás Pozsonyligetfalun című filmjét díjazta a zsűri.

A legjobb rendezőnek járó díjat Dombrovszky Lindának (Pilátus) ítélte a zsűri. A legjobb elsőfilmes rendező Varsics Péter lett az post című romantikus vígjátékával. A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett a Pilátusban nyújtott alakításáért, míg a legjobb férfi főszereplő Gáspár Tibor lett A feltaláló főszerepéért. A legjobb mellékszereplő Cserhalmi György lett a Rododendronban nyújtott alakításáért.

A külföldi sikerek után idehaza is tarolt a Post Mortem, a Magyar Mozgókép Díj összesen négy kategóriájában bizonyult legjobbnak a magyar horror.

A legjobb operatőrnek járó elismerést Nagy András vehette át, majd a legjobb vágónak járó díj Király Istvánhoz került. A legjobb díszlet/látvány kategóriájában Hujber Balázs munkáját jutalmazták, de a film maszkmestere, Hámori Dániel is díjat kapott a legjobb maszk kategóriában.

A legjobb forgatókönyvírónak járó díjat Nagy Dénesnek ítélte a zsűri Természetes fény című filmjéért, ami korábban Ezüst Medvét is nyert. A legjobb jelmezt is ebben a filmben láthattuk, amiért Ágh Márton vehette át a díjat.

A legjobb hang díját a Pesti balhé hangmérnöke, Madácsi Imre kapta, a legjobb zeneszerző pedig Selmeczi György lett, aki a Lángolj és világíts zenéjét szerezte.

A Magyar Mozgókép Fesztivál közönségdíját Béres László A taxis című kisjátékfilmje kapta, amit Kelemen Zénó, Munkácsy-díjas szobrászművész tervezett.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.