Hírek

A legjobb tavalyi filmeket díjazták a Magyar Filmkritikusok

Idén is átadták díjaikat a Magyar Filmkritikusok. Az Akik maradtak három díjjal, a Drakulics elvtárs kettővel lett gazdagabb. A kritikusok fődíját a FOMO – Megosztod és uralkodsz kapta.

A Magyar Filmkritikusok ötvennyolcadik alkalommal jutalmazták a magyar filmgyártás legkiemelkedőbb alkotásait és legtehetségesebb szakembereit. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) film- és tévékritikus szakosztálya és a Magyar Filmművészetek Szövetségének filmkritikus szakosztálya idén a FOMO – Megosztod és uralkodsz című filmnek ítélték oda a szövetség fődíjának számító B. Nagy László-díjat.

Legjobb animációs filmnek Kreif Zsuzsa, Turai Balázs és Bera Nándor alkotását, a Candide kalandjait találták, míg legjobb kisfilmnek Csoma Sándor Castingját. A legjobb dokumentumfilm a Lili lett Hegedűs Péter rendezésében.

A Kádár-kori vámpírvadászatról szóló Drakulics elvtárs két színészi díjjal büszkélkedhet: a legjobb női epizódalakítás díját Kerekes Éva kapta, míg a férfi epizódalakításét Nagy Ervin. Nagy Ervin a díjon az Apró mesékben és a Foglyokban játszó Molnár Leventével osztozik. Az Akik maradtak ugyancsak elvitt két színészi díjat, a legjobb női és férfi főszereplőnek Szőke Abigélt, illetve Hajduk Károlyt választották, de Muhi Klára és Tóth Barnabás forgatókönyve is kiérdemelte a legjobbért járó díjat.

Akik maradtak

Kárpáti György Mór Guerillája rászolgált a legjobb első film címére. A legjobb vágás díját Duszka Péter Gábor kapta a FOMO-ért, a legjobb operatőrét a Déván és a Curtizen dolgozó Dévényi Zoltán. A legjobb rendezőnek a Valan: Az angyalok völgye direktorát, Bagota Bélát választották meg.

A Simó Sándor Alapítvány díját, a Simó Sándor-emlékdíjat idén két alkotás kapta megosztva. A díjazott diplomafilmek: Halak a hálóban Nagy Lilitől és a Mióta velem jár Szeleczki Rozáliától. Most is átadták a Magyar Filmkritikusok életműdíját, amellyel a több évtizedes, elhivatott munkát jutalmazzák. A díjat a tavalyi életműdíjas Ragályi Elemér operatőr adta át Cserhalmi Györgynek. Cserhalmi György a hetvenes évek óta játszik színpadon, kétszáznál is több filmben szerepelt már. 1990-ben Kossuth-díjat ítéltek neki, 2014-ben pedig elnyerte a Nemzet Színésze címet is.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.