Hírek

A legnagyobb mexikói mozihálózat nem mutatja be a Romát

Alfonso Cuarón: Roma

Alfonso Cuarón már most kvázi Oscar-díjasnak kikiáltott rendezését szomorúan kevés mozi mutatja be az alkotó hazájában, Mexikóban. A Roma mindössze 40 moziban lesz látható, mielőtt felkerül a Netflixre – írja az IndieWire.

Az egyébként már Oscar-díjas Cuarón legújabb alkotása teljesen felrázta a filmes világot. A Roma nem csak, hogy elnyerte az Arany Oroszlánt idén, de szinte minden szakmai előrejelzés szerint elviszi a legjobb idegennyelvű vagy akár a legjobb filmnek járó arany szobrocskát is jövő februárban.

Az alkotás azonban nem pusztán filmművészeti szempontból egyedülálló, de ismét kereszttűzbe repítette a Netflixet. Egy jó ideig arról szóltak a hírek, hogy a sokak szerint a 2018-as év legjobban sikerült művét senki nem láthatja majd a nagyvásznon, hiszen a Netflix egyből a saját streaming szolgáltatására tenné fel Cuarón rendezését.

Ez a helyzet azóta változott: megannyi moziban vetítik majd a filmet, mielőtt az szélesebb körben is eljutna a világ minden pontjára. Probléma azonban akkor van, ha egyes mozik szabályai ütköznek a Netflix lépéseivel, azt eredményezve, hogy a film egyáltalán nem is kerül a mozivászonra.

Cuarón a napokban nyilatkozta, mennyire szomorúan veszi tudomásul, hogy éppen a legnagyobb mexikói mozihálózat, a Cinepolis nem fogja műsorára tűzni a filmet. Ők ugyanis kitartanak amellett, hogy csak olyan filmeket vetítenek, amelyek legkorábban 90 nap múlva érhetőek csak el streaming oldalakon a premier dátumot követően. A Netflix azonban az eredeti tervek szerint már december 14-én elérhetővé tenné a Romát.

Ha a Cinepolis enged, a három hónapos szabályuk háromhetesre csökkenne. Ha azonban a Netflix adja be a derekát, akkor egészen február végéig kéne várniuk azzal, hogy bemutassák a filmet a csatornán.

Utóbbi jóval valószínűtlenebbnek tűnik, így a máris az egekig magasztalt Roma nagy valószínűséggel elkerüli a hazai mozik legnagyobb részét. Mexikóban így mindössze 40 helyen lesz látható a mű. Ez egyébként Cuarón alapján még olyan országoknál is jelentősen kevesebb, mint Dél-Korea vagy Lengyelország.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com