Hírek

A létezés eufóriája esélyes lehet az Európai Filmdíjra

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje bekerült abba a 13 alkotásból álló mezőnybe, amelyből az Európai Filmdíj öt jelöltjét kiválasztják.

A filmakadémia tagjai szavazással választják ki a 13 alkotásból azt az  öt alkotást, amelyek az Európai Filmdíj jelöltjei lesznek dokumentumfilm-kategóriában. A győztes alkotásról szintén szavazással dönt majd az európai filmesekből álló testület. A díjat december 12-én adják át Reykjavíkban.

A létezés eufóriája Fahidi Éva életútjának története, aki 20 évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol számos családtagja és rokona vesztette életét, kilencvenévesen pedig felkérést kapott, hogy szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban.

A létezés eufóriája megkapta a locarnói filmfesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját, a szarajevói filmfesztiválon nemzetközi emberi jogi díjjal tüntették ki, a müncheni DOK.festen közönségdíjjal tüntették ki.

IA Verzión szintén közönségdíjat nyert és a legjobb dokumentumfilmnek járó Magyar Filmdíjat is kiérdemelte. A filmet Szabó Réka írta és rendezte, a dokumentumfilm producere a rendező mellett László Sára és Gerő Marcell volt.

Az Európai Filmakadémia (EFA) honlapján kedden megjelent közlemény szerint a 13 dokumentumfilmet az EFA dokumentumfilmes bizottságának tagjai, köztük az olasz Graziella Bildesheim, a német Henning Kamm, a koszovói Veton Nurkollari, a bosznia-hercegovinai Rada Sesic, a spanyol Elena Subirá i Roca és a francia Alex Szalat válogatták ki a díjra pályázók közül.

A tavalyi év jelöltjeivel kapcsolatban egy rövid, magyar nyelvű összefoglaló:

Az EFA dokumentumfilmes válogatásában szerepel Szabó Réka filmje mellett a román–német–finn koprodukciós Acasa, a román–luxemburgi Colectiv, az örmény I Am Not Alone, a francia Petite fille, az olasz Il varco, a svájci Saudi Runaway, a norvég Selfportrett, a holland–litván State Funeral, a szír–dán The Cave, az ukrán–litván Zemlja blakityna nibi alpelsin, a holland They Call Me Babu és a német Walchensee Forever című produkció.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. mlinarikmariann@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya