Hírek

A Los Angeles-i Filmkritikusok Körének díjai 2020

A New York-i kollégáik után Los Angeles filmkritikusai is összeültek, hogy megszavazzák az év legjobb alkotásait és alkotóit. Íme a nyertesek…

Ahogy az várható volt, a szokásosnál kicsit hektikusabb díjszezon vár ránk, ami általában két dolgot jelent: nem egy film van, ami mögé mindenki oda tud állni (illetve mögé akar állni), hanem sok. Az Oscar-jelölésre leginkább esélyes filmeket összesítő cikkünkben is megírtuk, idén nincs AZ éllovas, hanem éllovasok vannak. Például Chloé Zhao rendezőnő, aki sorra nyeri a rendezői díjakat A nomádok földje (Nomadland) című alkotásáért, de maga a film eddig egyetlen nagy és befolyásos kritikusszervezetnél nem győzött – de a persze Velencei és a Torontói Filmfesztivál fődíja azért megvolt és ez hatalmas fegyvertény. A rendezőnő most egy újabb trófeát csaphat a már megszerzettek mellé. Ám a legjobb film díja a Los Angeles-i Kritikusok Körénél is elúszott, de talán sovány vigaszt jelenthet, hogy nem egy, hanem öt film ellen veszített.

A Kis fejsze (Small Axe) minisorozatnak indult, de végül öt film lett belőle.

Persze, ettől még minisorozatról van szó, de a zűrzavart Cannes kezdte, amikor a fesztiváligazgató az öt epizódból kettőt önálló alkotásként emelt be a versenyprogramba. De végül is miért ne? A moziban is futnak sorozatok, Steve McQueené annyiban más, hogy az öt rész egyszerre jelent meg.

A szezon másik érdekes versenye a férfi főszereplőké lesz, ahol fej-fej mellett halad Anthony Hopkins a The Fatherben nyújtott alakításáért és a néhai Chadwick Boseman. New York az előbbit, Los Angeles az utóbbit választotta, vagyis az állás még mindig döntetlen. Nem úgy a főszereplő hölgyeknél, ahol egy Frances McDormand (A nomádok földje) és Viola Davis (Ma Rainey: A blues nagyasszonya) versenyt vártunk, mire a szinte semmiből feltört Sidney Flanigan (Never Rarely Sometimes Always) és elkezdte gyűjteni a díjakat. Nos, Los Angeles-ben ő most kimaradt, de az Álomgyárhoz legközelebb álló kritikusok sem akartak beleszólni a várt csatába, így bedobtak egy újabb, mondjuk Flanigannél jóval többet emlegetett alakítást: Carey Mulliganét.

A női mellékszereplők között ismét a Minari Youn Yuh-jungja nyert, ami férfi epizódszereplőknél most a Sound of Metal egyre erősebb Paul Racije előtt futott be a Ma Rainey Glynn Turmanje.

LEGJOBB FILM: Kis fejsze
LEGJOBB RENDEZŐ: Chloé Zhao (Nomadland)
LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ: Carey Mulligan (Ígéretes fiatal nő)
LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ:  Chadwick Boseman (Ma Rainey: A blues nagyasszonya)
LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ: Youn Yuh-jung (Minari)
LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ:  Glynn Turman (Ma Rainey: A blues nagyasszonya)
LEGJOBB FORGATÓKÖNYVÍgéretes fiatal nő
LEGJOBB OPERATŐRKis fejsze
LEGJOBB VÁGÁSThe Father
LEGJOBB LÁTVÁNYTERVEZÉS: Mank
LEGJOBB FILMZENE: Lelki ismeretek
LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILMWolfwalkers
LEGJOBB ELSŐ FILMThe 40 Year Old Version
LEGJOBB DOKUMENTUMFILMTime
LEGJOBB NEM ANGOL NYELVŰ FILMBeanpole

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com