Hírek

A Magyar Film Napja 2019: Bukarestben a Moszkva tér

Moszkva tér

A magyar film napját idén megünneplik a román fővárosban is: a Balassi Intézet bukaresti központja Török Ferenc első nagyjátékfilmjét, a Moszkva tér című filmet tűzi műsorra kedden.

A Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére tavaly óta április 30. a magyar film ünnepe. A hagyományteremtő céllal indított naphoz tavaly Magyarországon több mint 100 szervezet csatlakozott, és mintegy 50 helyszínen voltak magyar filmes programok. A programsorozat 2019-ben is folytatódik, ehhez csatlakozik a Balassi Intézet és a Bukaresti Petőfi Művelődési Társaság.

Kósa András László, a Balassi Intézet bukaresti központjának igazgatója az MTI-nek hétfőn elmondta: Török Ferenc Moszkva tér című generációs kultfilmjét a 30 éve szabadon elnevezésű emlékév keretében megvalósuló eseménysorozatuk előfutáraként vetítik, idén ünneplik ugyanis a temesvári felkelés és a kelet-közép-európai rendszerváltozás 30. évfordulóját. A Moszkva tér a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2001-ben végzett Török Ferenc vizsgafilmje volt, amely a rendszerváltás idején, 1989-ben játszódik Budapesten – emlékeztetett az igazgató.

Mint rámutatott: az elmúlt években a román közönség és a szakma különös érdeklődéssel követi a magyar filmipar nemzetközi sikert arató alkotásait. A magyar filmek romániai sikerét az is mutatja, hogy az elmúlt időszakban két magyar alkotás is díjat nyert romániai filmfesztiválokon. A politikai témájú filmeket bemutató Cinepolitica fesztiválon Szász Attila Örök tél című történelmi filmdrámája kapta a legjobb filmnek járó díjat, az emberi jogokra koncentráló One World Romania dokumentumfilm-fesztiválon pedig Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című alkotása nyerte az egyetlen díjat, amely idén először a Román Kulturális Intézet által biztosított anyagi juttatással is együtt járt – mondta az igazgató.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com