Hírek

A Magyar Film Napja 2019: Száznál is több változatos program

Április 30-án folytatódik a Filmalap által életre hívott A Magyar Film Napja, melyhez csatlakozva idén száznál is több saját szervezésű programmal ünnepel az ország. Közös mozizás, vetítések, előadások, közönségtalálkozók, beszélgetések, bulik és a külföldi magyar intézetek szervezésében Ankarától Washingtonig 35 városban ünneplik a magyar filmet.

A Filmalap kezdeményezésére tavaly óta április 30. a magyar film ünnepe, annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást.

A hagyományteremtő céllal indított A Magyar Film Napjához idén több mint száz saját szervezésű programmal csatlakoztak a résztvevők. Mozikban, filmklubokban, iskolákban, könyvtárakban, művelődési központokban, sőt szórakozóhelyeken is – Budapesten, a nagyvárosokban és a legkisebb településeken egyaránt lesznek magyar filmes programok. A kezdeményezéshez világszerte csatlakoztak a magyar intézetek, konzulátusok, nagykövetségek is.

A Filmalap a világhírű magyar animációra fókuszálva ingyenes vetítésekkel, játékokkal és bulival ünnepel a Toldi moziban. Az Uránia Nemzeti Filmszínház két vetítéssorozatot indít el április 30-án a régi és az új magyar film két nagy színésznője, Szeleczky Zita és Törőcsik Mari tiszteletére.

A Budapest Film Zrt. egész nap magyar filmeket vetít a Művész, a Puskin, a Tabán és a Kino mozik egy-egy termében.

A Cirkó az Oscar-díjas Mephistót és Tarr Béla Kárhozat című filmjét tűzi műsorra. A Szimpla Kertben a Sose halunk meg! lesz a kedd esti program.

A pécsi Apolló mozi klasszikusokat tűz műsorra, köztük a Körhintát, a székesfehérvári Barátság moziban ingyenesen lesz megtekinthető Az ember tragédiája, a Könnyű leckék és a Virágvölgy című alkotások. Gyulán a Romis moziban A miniszter félrelép és az Egri csillagok is műsoron lesz. Szolnokon, a TISZApART mozi szabadtéren, ingyenesen vetíti az Egy pikoló világos című klasszikust, amihez

személyenként egy pikoló világos sör is jár.

Miskolcon a Grabovsky közösségi térben a Macskafogót lehet megnézni, és a kultrajzfilm mellé ajándék pattogatott kukoricát kapnak a nézők. A pápai Jókai Mór Művelődési Központ a Pápán és környékén forgatott filmekből indít vetítéssorozatot András Ferenc Végkiárusítás című filmjével kezdve.

A vetítések mellett különleges programok is lesznek. A budapesti Anker’t romkocsmában minden a filmzenékről szól majd egész este. A Dr. Mező Ferenc Általános Iskolában a videó- és hangvágás rejtelmeibe vezetik be a fiatalokat, míg a Film Destination egy könnyed, 90 perces sétára hív a Budai-hegységbe, ahol egy tucatnyi klasszikus magyar film forgatási helyszíne és az egykori „9-es műterem” helye tekinthető meg.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális Diplomáciai Főosztályának köszönhetően idén

35 városban összesen 47 vetítést szerveznek a külföldi magyar intézetek Ankarától Limán át Washingtonig.

A Filmalap köszöni a közreműködést az összes forgalmazónak, akik a Filmarchívum klasszikus filmjei mellett a legújabb magyar alkotásokat kedvezményes feltételekkel bocsátották rendelkezésre A Magyar Film Napjára, a Nemzeti Művelődési Intézetnek a művelődési központok és könyvtárak mozgósítását és az összes résztvevőnek azt, hogy április 30-án megemlékezik a magyar filmről.

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..