Hírek

A magyar filmtermés legfrissebb alkotásai Bukarestben

A magyar filmtermés elmúlt egy-két évének legfigyelemreméltóbb és nemzetközi elismeréseket is elhódító filmjeit kívánja bemutatni a Magyar Filmhét, amely hétfőn kezdődik Bukarestben  mondta Radu Igazsag, a bukaresti filmművészeti egyetem oktatója az MTI-nek.

A november 19. és 25. közötti rendezvényről hétfőn tartott sajtótájékoztatón Kósa András László, a Balassi Intézet bukaresti kirendeltségének igazgatója elmondta: a filmhéten húsz filmet vetítenek, ugyanis az intézet az idén ünnepli huszadik évfordulóját. Bemutatkozik a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál is, amely szintén az idén ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját.

Irina Cajal-Marin román kulturális államtitkár-helyettes beszédében kiemelte, hogy a Magyar Filmhét évről évre fejlődik, és fontos kerete a kultúrák közötti párbeszédnek.

Virgil Stefan Nitulescu, a rendezvénynek otthont adó Román Parasztmúzeum vezérigazgatója reményének adott hangot, hogy a filmhét hosszú távon is megmarad, hiszen fontos esemény a román kultúra számára.

Az MTI kérdésére kifejtette: a rendezvény kiválóan integrálódott az általa vezetett intézmény gazdag kulturális kínálatába. A Román Parasztmúzeumban működő Horia Bernea Stúdió azt a célt tűzte ki, hogy minél több európai művészfilmet tűzzön műsorra, így a lengyel, a brit, a szerb, a cseh filmtermés legfontosabb alkotásai mellett a magyar filmművészet megismertetését is fontosnak tartják.

Gáspárik Attila, az Alter-Native művészeti igazgatója egy román-magyar kormányközi filmalap létrehozását szorgalmazta, amely a román-magyar koprodukciókat támogatná, akárcsak a filmforgalmazást, de filmtörténeti pályázatokat is meghirdethetne. Példaként említette, hogy a XX. század eleji kolozsvári némafilmgyártás megérdemelne egy emlékművet, viszont a románok alig tudnak arról, hogy a mai Románia területén az 1900-as évek elején világszínvonalú filmgyártás létezett Janovics Jenő irányítása alatt.

Gáspárik szerint számtalan olyan közös téma létezik a románok és magyarok között, amelyeket a felek nem beszéltek még ki, és fontos lenne, hogy a film nyelvén megtegyék ezt.

Radu Igazsag  aki a filmhét vetítésein megismerteti a filmeket a román közönséggel  az MTI-nek elmondta: a filmhét nagy érdeme, hogy szinte azonnal bemutatja a magyar filmtermés legfőbb újdonságait, olyan filmeket is, amelyek frissen kaptak nemzetközi díjakat. Az elmúlt hat évben egyetlen fontos magyar alkotó, meghatározó film  vagy a magyar filmművészet új irányvonalai, újszerű kezdeményezései sem maradtak ki a filmhét programjából  tette hozzá az egyetemi oktató.

A szervezők az idén is törekedtek a sokszínűségre, így kiforrott alkotók nemzetközi hírnevet szerző nagyjátékfilmjei mellett dokumentumfilmek is láthatók, de pályakezdők alkotásait is megtekintheti a bukaresti közönség  hangoztatta.

A rendezvény Pálfi György Final Cut  Hölgyeim és Uraim című filmjével rajtol. A filmhéten levetítik többek között Bergendy Péter A vizsga című játékfilmjét, Török Zoltán Vad Magyarország című tudományos-ismeretterjesztő munkáját, Gárdos Péter rendezését, a Tréfát, Hules Endre A halálba táncoltatott leány című táncfilmjét, valamint az Üvegtigris 3 című vígjátékot Rudolf Péter rendezésében.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!