Hírek

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete frissen kiadott nyilatkozatában biztosítja támogatásáról az SZFE-t

Az Egyesület közleményében kiemelten fontosnak tartja a magyar kultúra szabadságát és függetlenségét.

A kormány szándéka szerint szeptembertől alapítványi fenntartásúvá válna a Színház- és Filmművészeti Egyetem, azonban az átalakítás részleteiről és ennek határidejéről csak a sajtóból értesültek.

A nem megfelelő tájékoztatás mellett az SZFE vezetősége veszélyeztetve érzi az egyetem autonómiáját: „Szakmai szempontból aggasztó, hogy az egyetem jövőjét meghatározó kurátorok jelölése és kiválasztása informális, átláthatatlan módon történik”– írták június eleji közleményükben. Az egyetem ugyanis nem dönthet saját vezetőjéről, a döntést a kijelölt miniszter ajánlására, a köztársasági elnök hozza meg, figyelembe véve az egyetemi szenátus véleményét.

Az események hatására a mai napon az alábbi közleményt adta ki a Magyar Játékfilm Rendezők Egyesülete: „A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete szolidaritást vállal a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. Az alkotás szabadsága számunkra a legnagyobb érték, s a művészeteket oktatni is csak ebben a szellemben lehet, ezért egy művészeti oktatási intézmény mindig független és szabad kell maradjon. Alapvető fontosságúnak tartjuk az Egyetem autonómiáját, kérjük a döntéshozókat, hogy biztosítsák a magyar kultúra, a magyar színház- és filmművészet utánpótlásának teljes szabadságát”.

Nyilatkozatukkal olyan szervezetekhez csatlakoztak, mint a Színházi Kritikusok Céhe, a Magyar Színházi Társaság, de határon túli egyetemi oktatók, valamint az egyetem volt tanítványai, köztük Ónodi Eszter és Mácsai Pál is kifejezték támogatásukat.

Avatar

Varga Dóra

Varga Dóra jelenleg az ELTE filmtudomány képzésének mester szakos hallgatója. Több éve foglalkozik filmkritikaírással, érdeklődési területe a feminista filmkritika valamint a filmzene elmélete, azok kortárs tendenciái. Különösen kedveli az amerikai függetlenfilmeket, a távol-keleti filmeket, a stop-motion animációkat és az európai művészfilmek bizonyos vonatkozásait.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya