Hírek

A magyar középiskolások csaknem 80 százaléka szerint törvénytelen a fájlmegosztó oldalak használata

A magyar középiskolások háromnegyede még soha nem fizetett internetes letöltésért, 78 százalékuk mégis törvénytelennek ítéli meg a fájlmegosztó oldalak használatát – derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) legfrissebb kutatásából, amelynek eredményeit szerdán juttatta el az MTI-nek.

A HENT 2011-ben már készített egy országos felmérést, amely a 16 évesnél idősebb magyarországi középiskolások szerzői jogi védelem alatt álló tartalmakkal és a hamisított termékekkel kapcsolatos attitűdjeit és használati szokásait, valamint a termékhamisításra vonatkozó tapasztalatait vizsgálta 235 középiskola bevonásával.

A friss kutatás adataiból kiderült, hogy a középiskolások 58 százaléka gondolja jelenleg úgy, hogy jól azonosítható az interneten a legális és az illegális tartalom. A megkérdezettek 60 százaléka büntethetőnek tartja a szerzői művek (zene, film, könyv) engedély nélküli másolását és terjesztését. Ennek ellenére csak minden második diák törekszik arra, hogy törvényes úton szerezze be a fogyasztani kívánt tartalmakat, és ennél valamivel magasabb azok aránya (56 százalék), akik a korábban letöltött tartalmak utólagos megvásárlására sem hajlandók.

A diákok internetes letöltési gyakorlatával kapcsolatban Bendzsel Miklós, a HENT elnökhelyettese a közleményben kiemelte, hogy a középiskolások minden eddiginél nagyobb (27 százalékos) arányban tanulnak a szerzői jogról az informatikai vagy számítástechnikai tanórákon. Erre azért is van nagy szükség, mert ezen korosztály háromnegyede még egyszer sem fizetett internetes letöltésért. „Ugyanakkor pozitív eredménynek tartjuk, hogy diákok nagy többsége (78 százaléka) ma már törvénytelennek ítéli meg a fájlmegosztó oldalak használatát” – tette hozzá.

Az interneten elérhető tartalmak közül változatlanul a zenék és a filmek a legkeresettebbek (88, illetve 82 százalék), játékokat pedig a diákok 42 százaléka keresi. Utóbbinál jelentős nemek szerinti eltérés tapasztalható: míg a férfiak körében ez az arány 63, addig a nőknél csak 21 százalék. A filmeket kereső diákok 43 százaléka egyaránt alkalmazza a streamelés és letöltés technikáit, ugyanakkor az utóbbi forma fokozatos háttérbe szorulását jelzi, hogy a 2011-es 78-ról idén 63 százalékra csökkent a filmeket letöltő diákok aránya.

A streamelt filmek elsődleges forrásai a nagy videómegosztó portálok, amelyeket a diákok 75 százaléka vesz igénybe. 2011-hez képest az ismert ingyenes videómegosztók (például Youtube, Inda) látogatottsága 56-ról 75 százalékra nőtt a streamelők körében, míg a filmekre szakosodott, ingyenes oldalaké 78-ról 70 százalékra csökkent.

A streaming útján történő zenehallgatásban szintén a Youtube tölt be domináns szerepet (90 százalék), ugyanakkor optimizmusra ad okot a HENT szerint, hogy az idén megkérdezett diákoknak már 12 százaléka hallgat zenét szakosodott fizetős oldalakon, ami 2011-ben még mindössze 1 százalék volt.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com