Hírek

A Marvel filmek ezentúl IMAX-formátumban streamelhetők a Disney+-on

Fekete-özvegy-Scarlett-Johansson

Az IMAX-élmény mostantól a nappaliból is elérhető lesz a Disney+ jóvoltából – legalábbis pár Marvel film esetében.

A Disney+ túlzás nélkül meglepte a streamingért rajongó, a technikai háttérrel is tisztában lévő felhasználókat is. A szolgáltatást használók körében hamarosan elérhető lesz 13 Marvel film egy új formátumban, aminek neve IMAX Enhanced.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Bizony, nem elírás, az IMAX hamarosan beköltözik a nappalinkba – mármint azon országokban, ahol elérhető a Disney+.

Többek között a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája is streamelhető lesz IMAX Enhancedben, ami kb. 26%-al nagyobb képtartományt jelent. A klasszikus moziformátummal ellentétben az IMAX termekben a vászon nemcsak vízszintesen hatalmas, de elképesztően magas is, amihez „több” kép is jár. Ezt a különbséget élhetik át a Disney+ felhasználói akár péntektől. Az IMAX Enhanced ráadásul a képen túl a hang jobbá tételét is jelenti, ugyanis a Disney partnere a társulásban a DTS hangtechnológiával foglalkozó cég is.

Az új (1,90:1) képarány mellett a klasszikus szélesvászon is elérhető marad a Disney+-on. A Shang-Chi mellett elérhető lesz az új formátumban a Vasember, A galaxis őrzői, A galaxis őrzői 2., Amerika Kapitány: Polgárháború, Doctor Strange, Thor: Ragnarök, Fekete Párduc, Bosszúállók: Végtelen háború, A Hangya és a Darázs, Marvel Kapitány, Bosszúállók: Végjáték és a Fekete Özvegy is.

Az IMAX vezérigazgatója, Rich Gelfond egy Deadline-nak adott interjújában elmondta, a filmkészítők az utóbbi években sokkal „imaxesebben” forgatnak. „Számomra az IMAX mozis élmény és a streaming egymást kiegészítő. Nem vagy-vagy. Sok rajongó szeretné megtapasztalni mindkettőt” – mondta Gelfond.

Az igazán odaadó rajongók már péntektől vizsgálhatják a 13 film mindegyikét, hátha valami rejtett, de fontos információ is érkezik a megnagyobbított képpel. Kérdés, hogy az új formátum hogyan hat majd a streamer további tartalmaira, valamint a többi streamingszolgáltatóra, ha változtat-e valamin egyáltalán.

Mivel a Disney+ több, mint félszáz országban fizethetnek elő felhasználók, a cégóriás szerint lesznek eltérések az elérhetőség tekintetében. A tervek szerint Magyarországra és Kelet-Közép Európa más országaiba 2022 nyarán jöhet a szolgáltatás az IMAX Enhanced technológiával együtt.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.