Hírek

Mediawave 2014: Ők nyertek 2014-ben!

Mediawave_pecset_Átadták a Mediawave 2014 díjait; a filmekről szerkesztőségünk is kimerítően tudósított. A fesztivál saját kategóriái és az online verseny mellett sor került a Párhuzamos Kultúráért Díj 2014 kiosztására is.

 

DÍJLISTA / MEDIAWAVE 2014

Legjobb játékfilm díj
Bodo Kox (POL): Dziewczyna z Szafy / Lány a szekrényből

Legjobb kisjátékfilm
Nagy Dénes (HUN/BEL): Lágy eső

Kisjátékfilm különdíj
Katrin Maimik & Jan Erik Nőgisto (EST): Foto / Fotó

Legjobb kísérleti Film
Peter Volkart (CH): Zimmer 606 / 606-os szoba

Legjobb táncfilm
Szűcs Réka (HUN): Isten báránya

Legjobb dokumentumfilm
Sós Ágnes (HUN): Szerelempatak

Legjobb animációs film
Delphine Hermans (BEL): Poils / Szőr

Animációs különdíj
Carl Roosens & Noémie Marsiliy (FRA): Autour du Lac / A tó körül

Legjobb magyar kisjátékfilm
Nagy Dénes (HUN/ BEL): Lágy eső

Legjobb magyar animációs film
Bucsi Réka (HUN): Symphony No. 42

Legjobb magyar dokumentumfilm
Nagy Dénes (HUN): Másik Magyarország

Legjobb online kisjátékfilm
Mohamed Farahani (IRN): Dozdi / A tolvaj

Legjobb online animációs film
Dmitri Voloshin (ROM): Dji Death Fails / Dji A halál is hibázik

Legjobb online dokumentum film
Victor Asliuk (BLR): Almaz

Legjobb Online Kisebbségi Film
Kis Anna & Nagy Viktor Oszkár & Trencséni Klári (HUN): 3 esküvő

Legjobb Online Zenei Film
Czabán György (HUN): Free The Jazz

Párhuzamos Kultúráért Díj 2014

Mediawave 2

A MEDIAWAVE Alapítvány 2001-ben kezdeményezte, hogy díjazásban részesüljenek azok a magyar, és az országban fellépő, egyedi művészeti életpályával rendelkező személyiségek, akik sohasem illeszkedtek az épp aktuális vagy divatos kulturális irányzatokhoz, hanem mindig a saját maguk által választott utat járták és járják.

A díjazottak évről évre abban hasonlítanak egymásra, hogy nem tudta befolyásolni, megtörni őket a környezet vagy a politika szándékos vagy szándéktalan átlaghoz szorító ereje. Az elismerés a Ravazdi Kerekasztal szellemiségének folytatásaként immár tizennegyedik éve a Párhuzamos Kultúráért Díj nevet viseli.

A díjak átadására a 24. Mediawave Film és Zenei Együttléten került sor, május 3-án, szombaton, 16:30 órakor, a komáromi Monostori Erődben. Az idei Párhuzamos Kultúráért Díjjal az alábbi alkotók munkássága előtt tiszteleg a Mediawave:

Bari Károly – költő, néprajzkutató

Kossuth-díjas költő (2001), műfordító, a magyarországi cigány irodalom jelentős képviselője, néprajzkutató, grafikus. Politikai tartalmú verseiért az 1970-es évek közepén meghurcolták és börtönbe zárták. Visszahúzódó alkat: szerzői esteket, felolvasásokat nagyon ritkán vállal. Igyekszik távol tartani magát a politikától, a “cigánypolitikától” is. A magát magyar költőként meghatározó alkotó soha nem adott verset cigány antológiába, mondván: a ,,származás nem esztétikai kategória”.

Geröly Tamás – muzsikus

A kőszegi Geröly Tamás 1977-ben – a katonaságnál – találkozott Grencsó Istvánnal. Közösen alakították meg a Masina Jazzcsoportot Szombathelyen. Budapestre költöztek és bekerültek Szabados György nagyzenekarába (MAKUZ). Mesterével, Szabados Györggyel 1984-től egészen annak haláláig (2011) dolgozott, több felállásban. 1990-1999 között a Dresch Quartet tagja volt. 1999 és 2007 között a Dél-Alföldi Szaxofon Együttesben zenélt. 2008 óta pedig a Bartók Béla Konzervatórium dobtanára. Büszke rá, hogy a fiatal generáció legtehetségesebb muzsikusaival játszhat együtt saját kvartettjében.

Kátai Zoltán – énekmondó

„Gyermekkoromban kezdett, különböző zenei stúdiumok után 1983 óta hivatásszerűen zenélek, énekelek, 11 évet töltöttem a Mákvirág népzenei együttesben. Velük a nagyvilágot, Dinnyés Józseffel Magyarországot jártam; muzsikáltam Kecskés Andrással, Kobzos Kiss Tamással. A zenén keresztül jó barátságba kerültem Sebő Ferenccel, Cseh Tamással, a Kaláka Együttessel, verséneklőkkel, utcaszínházi csepürágókkal, népzenészekkel és néhány fiatal énekmondóval. Szerencsés vagyok, mert a kedvenc időtöltésem egyben foglalkozásom is: a históriás énekek és a reneszánsz magyar dal.”

Kovács Norbert „Cimbi” – néptáncos, koreográfus

Veszprém megyei, Balaton-felvidéki kulturális élet meghatározó alakja, a civil szervezésű Somló Hangja Fesztivál, a Kiscsőszi Pajtafesztivál szervezője. A Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús táncos, a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület elnöke. A tánccal nyolc, az oktatással húsz éves kora óta foglalkozik, többek között a napjainkra többszörösen díjazott, kiváló minősítésű Ajka-Padragkút Táncegyüttesben. Az Ajka térségében működő intézményi szintű néptáncoktatás megalapítója.

Lábass Endre – festő, író, fotográfus

1978–1982: Magyar Képzőművészeti Főiskola, festő szak, mesterei: Kokas Ignác, Dienes Gábor. 1982–1985: Mesterképző, Magyar Képzőművészeti Főiskola, murális szak. 1983-ban Budapest-történeti kurzust tartott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Eötvös Collegiumában, 1988-ban a Magyar Iparművészeti Főiskolán irodalom- és művészettörténetet tanított a diákok meghívására. Festményein álmok és szellemek szerepelnek.

Müller Péter Sziámi – költő, énekes

Rádiószerkesztő-riporter diploma (1973), Állami Artistaképző cirkusz- és varietérendezői képesítés (1974). ELTE magyar–francia tanári diploma (1976). Színház- és Filmművészeti Főiskolafilm- és televízió-rendezői diploma (1981). Vizsgafilmje az Ex-Kodex című alkotás volt. Évtizedek óta a hazai alternatív zenei élet emblematikus figurája. Zenekarairól (URH,Kontroll Csoport, Sziámi) alighanem azok is hallottak már, akiknek egészen más a zenei ízlésük. A közvélemény elsősorban vele kapcsolta össze az időközben Közép-Európa legnagyobb fesztiváljává fejlődött Sziget elindítását. Mindemellett folyamatosan ír, koncertezik, rendez.

Címkék

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com