Hírek

A Mediawave idén is beveszi a Monostori Erődöt

Mediawave 2014A komáromi Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét idén április 29-től május 3-ig kerül megrendezésre.  A filmes programokhoz zenei, képzőművészeti, irodalmi események kapcsolódnak, kiemelt vendég a Felvidék.

Az idei filmes versenyprogram 119 alkotásból áll, ebből a nemzetközi szekcióban 88, a magyarban 31 mű  lesz látható. Az erődben ötödször rendezik meg a filmfórumot, amelynek témája a magyar filmkritika és a film viszonya – mondta Durst György producer a szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A játékfilmek között látható lesz mások mellett a dél-koreai-francia-vietnámi koprodukcióban készült Tavaszi koan című alkotás (rendező: Ma Ho-lu) vagy a Minden okkal történik (Florian Schott) című namíbiai tragikomédia. Az animációs filmek között a francia Louis Jean Gore Bille blues éneke című műve, az észt Ülo Pikkov Ada+Otto című, egy varjút a középpontba állító mozija, valamint a női forma ikonografikus képiségét feltáró ausztrál Morphette (Magda Matwiejew).

A magyar produkciók között lesz például Sós Ágnes Szerelempatak című filmje. Az érdeklődők a dokumentumfilm szereplőivel is találkozhatnak egy kötetlen beszélgetésre a Monostori Erődben.

Az alkotásokat nemzetközi zsűri értékeli. A játék- és kisjátékfilmeket Mira Sztaleva, a Szófia Filmfesztivál igazgatóhelyettese, Vivi Dragan Vasile operatőr és Prikler Mátyás rendező, a dokumentumfilmeket Norah McGettigan és Boris Mitic filmrendező, valamint Beniamino Saibene, a Milánói Filmfesztivál igazgatója, az animációs- és kísérleti filmeket Ivan Makszimov, Radu Igazság és Patrovits Tamás animációs rendező. A magyar filmek zsűrijét Phil Mulloy animációs rendező, Kafka Jaworska, a Tofifest Fesztivál igazgatója, illetve Montserrat Guiu, a Huesca Filmfesztivál igazgatója alkotja.

Mintegy ötven koncert, illetve az Occupy mozgalom szellemiségéhez köthetően különböző műhelyek közötti spontán együttműködés szerepel a Mediawave zenei programjában. Hartyándi Jenő fesztiváligazgató beszámolt arról, hogy többek közt akusztikus koncertet ad az például Auróra punkzenekar, de játszik a kortárs dzsessz svájci képviselője, a Paeffgen & Dill is.

Fotókiállításokkal emlékeznek meg az első világháború kitörésének 100. évfordulójáról, lesznek továbbá irodalmi programok: a győri Műhely és a tatabányai Új Forrás folyóirat szerkesztőinek vezetésével idén egy-egy irodalmi műhely indul, zenével, borkóstolással egybekötött irodalmi túrát rendeznek a kazamatákban, és előkészítik a jövőre 25 éves Mediawave különleges kiadványát. A 30. Passport Control keretein belül filmes, fotós és fényfestő workshopokat szerveznek.

Idén az Erőd falain kívüli programok ingyenesek, bemutatnak vásári komédiát, valamint a Duna partján lesz a szokásos együttlétindító májusfaállítás április 30-án. A Mediawave kiemelt vendége a Felvidék, annak sokszínű és gazdag népi kultúrájával, népzenéjével, néptáncával és gasztronómiájával.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya