Hírek

A mozi is beszáll a politikába (Indiában)

Indiában éppen a választásokra időzítve kerül mozikba egy életrajzi film a miniszterelnökről.

India, a világ legnagyobb lélekszámú demokráciája április folyamán választ új parlamentet. A hivatalban lévő, kemény kezű és igencsak ellentmondásos miniszterelnök, Narendra Modi számára természetesen órási a tét. Úgy tűnik azonban, hogy az indiai moziipartól segítséget kap: mit ad Isten, épp április 11-re, az egy hónapig tartó választások kezdetére sikerült időzíteni egy róla szóló életrajzi film premierjét – írja a Variety.

PM Narendra Modi (azaz „Narendra Modi miniszterelnök”) című alkotás a plakát alapján nem tűnik éppen visszafogott elemzésnek. A távolba tekintő arc személyi kultuszokat idéz; a felkelő nap hízelgően világítja meg a miniszterelnök tökéletes ősz szakállát; és az indiai nemzeti lobogó már-már simogatóan veszi körbe őt, rajongó hívei kezében lobogva.

Narendra Modit egyébként valóban ilyesféle kultusz övezi hívei részéről. Az erősen nacionalista, konfliktuskereső miniszterelnököt saját oldala olyan politikai megváltónak látja, aki egyedül képes India érdekeit védelmezni a liberális nemzetközi világ összeesküvéseivel és (például) a muszlimokkal meg a bevándorlókkal szemben.

A mozipremier ellen természetesen tiltakozik az ellenzék: a premier elhalasztására kérték a nemzeti választási bizottságot. Ennek ellenére – habár egy működő demokráciából nézve bizonyára hihetetlennek tűnik, hogy a független bírói kar és médiaszabályozó testületek egy ilyen nyilvánvalóan antidemokratikus kérdésben a kormánypárt javára döntsenek –

a filmet április 11-től, éppen az egy hónapig tartó választások kezdetének napjától már élvezheti a közönség.

A PM Narendra Modit meglepő hatékonysággal gyártották le: maga a forgatás csak január 28-án kezdődött. (Nem 2018. január 28-án; 2019-ben.)

Indiában továbbá egészen véletlenül most streamelnek egy „Modi: Egy átlagember útja” (Modi: Journey of a Common Man) című alkotást is, és januárban vetítettek az ottani mozik egy csöppet sem hízelgő életrajzi filmet a Modi pártja ellenfelének számító egyik korábbi miniszterelnökről, Manmohan Singhről.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com