Hírek

A Műanyag égboltot és a 27-et is jelölték az Európai Filmdíjra

muanyag-egbolt
Műanyag égbolt

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Műanyag égbolt, illetve Buda Flóra Anna 27 című animációs filmjét is jelölték az Európai Filmdíjra.

2023 sikerekben gazdag évnek bizonyul a magyar vonatkoztatású animációs filmek számára, melyek közül több is rangos nemzetközi filmfesztiválok versenyprogramjaiban mérette már meg magát. A szlovák-magyar koprodukcióban készült Műanyag égbolt még az év elején a Berlinálén debütált, Gauder Áron Kojot négy lelke című szintén egész estés animációs filmje – mely Magyarország Oscar-jelölése – pedig többek között Annecy-ben a Zsűri díját nyerte meg. Szintén Annecy-ben jutalmazták több díjjal is Buda Flóra Anna 27 című animációs rövidfilmjét, melynek előtte a Cannes-i Filmfesztiválon a legjobb rövidfilmért járó Arany Pálmát ítélték oda.

A magyar-francia koprodukcióban készült 27-et a rövidfilm kategóriában, míg a rotoszkóp technikával készült Műanyag égboltot animációs nagyjátékfilm kategóriában jelölik az Európai Filmdíjra. Reisz Gábor Magyarázat mindenre című díjnyertes filmjét pedig már korábban felvették a jelöltek listájára a nagyjátékfilm kategóriába.

A Nemzeti Filmintézet közleménye szerint az Európai Filmdíj négy évtizedes történetében most először fordul elő, hogy magyar alkotást is jelölnek az animációs mozifilm kategóriában. Szintén elismerésre méltó, hogy a Magyarázat mindenre és a 27 magyar állami támogatás nélkül is sorra nyerik a neves külföldi filmfesztiválok díjait.

Az animációs nagyjátékfilm kategóriájának jelöltjeit az Európai Filmakadémia, valamint a CARTOON, Európai Animációs Filmszövetség választotta ki. A rövidfilm kategóriába pedig 29 filmfesztivál zsűrije a saját programjaikban szereplő filmek közül jelölhetett egy-egy alkotást, melyből később kialakult a szűkített öt filmből álló végső lista – áll az Európai Filmakadémia közleményében.

A díjátadó ceremóniát december 9-én tartják meg Berlinben. A jelöltek listája itt megtekinthető.

Antalovics Dániel

Antalovics Dániel az EKKE mozgóképkultúra és média szakán tanulta a filmkészítés fortélyait. A lélektelen filmeket megveti. Kedvencei a szürreális, a disztópikus és a társadalmi problémákat feszegető filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!