Hírek

A Mulan egyszerre kerül a mozik és a Disney+ kínálatába

Meglepő és sokak szerint kissé baljós lépéssel állt elő a Disney: az élőszereplős Mulan ugyanakkor kerül fel a Disney+ oldalára, amikor a kijelölt mozik műsorukra tűzik őt – írja a Collider.

Ha nem is hallani annyit a Mulanról az elmúlt hónapokban, mint például Christopher Nolan Tenet című blockbusteréről, a Disney soron következő élőszereplős feldolgozása is megjárta a maga kalandos útját. Eredetileg március végén került volna mozikba a látványos alkotás, amit aztán július 3. hetére toltak el. Később a film megint új premierdátumot kapott augusztus 20-val, de a legutolsó hírek alapján még az is benne volt a pakliban, hogy csak jövőre kerül majd elénk.

Premierek törölve: jövőre mutatják be a gigaprodukciók jó részét

A Disney legfrissebb bejelentése azonban egy teljesen új képet fest le: a Mulan szeptember 4-én kerül az amerikai mozik egy kis részébe, ezzel egyidőben pedig felkerül a Disney+ kínálatába is. A stúdió óriás persze nem adja olcsón a várva várt produkciót: a film a prémium csomagba kerülne, amelyért így a meglévő havi díjon túl majdnem 30 dollárt (közel 9000 ft) kell kiadnia annak, aki az otthon kényelmében akarja látni a rendhagyó adaptációt.

Hiszen az új Disney szenzáció – eltérően a korábbi élőszereplős és CGI feldolgozásoktól – egy komolyabb alkotásnak ígérkezik, amelyben nincsenek dalok, se aranyos segítők. Van cserébe egy nagy adag hihetetlenül látványos harcjelenet, gyönyörű kosztümök és egy szimpatikus főszereplő Yifei Liu megformálásában. No meg Jet Li!

A filmet Niki Caro rendezte, míg a forgatókönyvön Rick Jaffa, Amanda Silver, Elizabeth Martin, és Lauren Hynek dolgoztak közösen. A történet ugyan a 98-as animáció alapjául is szolgáló kínai balladára épül majd, így nyilván lesz hasonlóság az eredeti Disney mese és az új film között, ám a művet inkább az eredettörténet feldolgozásaként kell értelmezni.

Távol-keleti amazon – Mulan előzetes

A koronavírus okozta káosz komolyan rányomta a bélyegét a filmgyártásra és a mozik teljes jövőjére is. Igaz, hogy tavasz elején már a Universal is meglépte, hogy a mozik helyett egyből netre tette fel a filmjeit (pl. Láthatatlan ember), de hogy a Disney idei egyik legnagyobb dobása is azonnal elérhető legyen online, az más tészta.

Hiába állítja Bob Chapek CEO, hogy egyszeri esetről van szó és nem tervezik a jövőben megismételni ezt a húzást, a lépés sokak szerint akkor is aggasztó jel a mozik vs VOD és streaming oldalak “csatájában”. Hiszen egy dolog, hogy bizonyos műfajú filmek kezdenek kikopni a mozik kínálatából, és megint más, hogy a rendre 1 és 1,5 milliárd dolláros bevételeket produkáló Disney gigaprodukciók egyike elérhetővé válik a kisképernyőn.

Noha nálunk még mindig nincsen Disney+, aggodalomra semmi ok, mert a nemzetközi bemutatót továbbra is mozikban képzelik el. Már csak az a kérdés, hogy pontosan mikor is kerül elénk a Mulan.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com