Hírek

A Múzeumok Éjszakája és a filmművészeti programok

muzeumok_ejszakajaNem is szabadna megtartani a Múzeumok Éjszakáját filmművészeti tematikájú kapcsolódó programok nélkül, s szerencsére a szervezők is egyetértettek velünk. Így a Filmtekercs szerkesztősége most megragadja az alkalmat, hogy szemezgessen e programok közül, megkönnyítve a mozgóképre fogékony közönség választását a nagy nap délelőttjén.

A XXI. században már-már elképzelhetetlen egy kiállítás audiovizuális tartalmak nélkül, ám direkt a filmművészettel, vagy annak történeti aspektusával foglalkozó múzeumokkal – legalábbis Budapesten – még meglehetősen ritkán találkozhatunk. Idén azonban két szervezet is megpróbálja orvosolni a helyzetet. A MaNDA ráadásul három helyszínen is a nosztalgikus múltidézésre vállalkozik. Az Örökmozgó moziban egy nonstop vetítés keretében ismerkedhetünk az 1920-as budapesti utcaképével, miközben egy előtéri gramofon a korabeli slágereket játssza majd. Ugyanitt lehet majd fellelni a diavetítők egyik ősét, s az üvegdiák természetesen vetítésre is kerülnek majd. De a mozi gépházát is fel lehet majd keresni. A MaNDA székházában is a 20-as évek hangulatának megidézésére helyezik a hangsúlyt, de lehetőség nyílik arra is akár, hogy a rajzfilmek iránti rajongásunkat immáron egy vágóasztalon kamatoztassuk. A harmadik MaNDA-helyszín pedig a Budakeszi úton található romkápolnában lelhető fel, ahol múltszázadi híradók és dokumentumfilmek vetítésével ünneplik, hogy hosszú évek után újra megnyitja kapuit a XIX. század elején épült kápolna.

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria is kuriózumértékű kiállítással várja a filmtörténet iránt érdeklődőket, az intézmény ugyanis egy olyan mozitörténeti kiállítást rejt magában, amelynek célja, hogy a XII. kerület egykori neves filmszínházainak működését felelevenítsék a nagyközönség előtt. A múzeumjárásban megfáradókat itt kerti filmvetítés és jazz-aláfestéssel elkölthető vacsora is várja.

Természetesen egyes múzeumok filmvetítésekkel is operálnak. Az Iparművészeti Múzeum francia estjén a Mosás, vágás, ámítás, illetve a Szauna Párizsban, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban pedig a Szindbád című alkotások kerülnek vetítésre. A Horváth-kerti Kert étterem és kávézóban Egri csillagok maraton lesz, a vetítések a Várkonyi film forgatásának műhelytitkaira koncentrálnak majd. A Petőfi Irodalmi Múzeum választása a Római vakációra, a Ráth György Múzeumé pedig egy indiai különlegességre, a Koktélra esett.

De nem szabad elfeledkeznünk a filmművészeti tematikájú előadásokról sem. Hubai Gergely például a délkelet-ázsiai filmművészeti ismereteinket bővíti majd a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban. Réz András pedig a Holokauszt Emlékközpontban értekezik a zsidók filmes megjelenítéséről – állítólag a hivatkozásul választott mozgóképek között Woody Allen, Quentin Tarantino és Szabó István alkotásai is szerepelnek. A Nemzeti Táncszínház pedig a tánc és a filmművészet összekapcsolódását választotta idén sorvezetőül, s olyan beszédes című előadásokat szerveztek, mint például Híres párok és párosok a táncfilmekben, vagy Best of Dance – leghíresebb és legkedveltebb filmek szereplőiről és jeleneteiről.

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés