Hírek

A nagy esélyesek mellett független filmek is az amerikai producercéh jelöltjei között

Kaliforniai álom

Kaliforniai álomA régi város és az Oroszlán című kis költségvetésű, független produkciók is jelölést kaptak kedden az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díjára.

A tíz díjesélyes közé jutottak még a vasárnap hét Golden Globe-díjat is elnyert Kaliforniai álom, valamint a Holdfény, A számolás joga, A fegyvertelen katona, az Érkezés, a Hell or High Water, a Fences és a Deadpool producerei is – ismertette a The Hollywood Reporter.

A PGA által jelölt tíz film címének bejelentése éppen az Oscar-jelölésekről folyó szavazás derekára esett: az amerikai filmakadémia tagjai múlt csütörtök óta adhatják le voksaikat, a jelölőfolyamat pénteken zárul.

Arra persze semmi garancia, hogy a filmakadémia tagsága is ugyanezeket a produkciókat jelöli majd a legjobb film díjára, bár az elmúlt években néhány jelölt kivételével szinte fedték egymást a PGA és a filmakadémia jelöltlistái. Ugyanakkor az is előfordult már, hogy jócskán elütöttek egymástól.

A díjszezonban előtérbe került Éjszakai ragadozók, Loving, Jackie, 20th Century Women vagy Captain Fantastic című filmeket sem jelölte díjára idén a producercéh, de könnyen előfordulhat, hogy némelyiket mégis felkarolja majd a filmakadémia.

A PGA díjának nyertese azonban jó eséllyel veheti át a legjobb film Oscarját is: az elmúlt 27 évben 19 alkalommal kapta meg a producerek által győztesnek választott alkotás a filmakadémia díját is. Tavaly ellenben a producercéhnél A nagy dobás kapta a trófeát, a filmakadémia tagságának többsége pedig a Spotlight – Egy nyomozás részletei című filmet díjazta.

Az animációs mezőnybe öt egész estés produkció, a Szenilla nyomában, a Kubo és a varázshúrok, a Zootropolis – Állati nagy balhé, a Vaiana és A kis kedvencek titkos élete című film jutott be.

A dokumentumfilmek közül a Dancer, a The Eagle Huntress, a Life, Animated, az O.J.: Made in America és a Tower című produkció került a jelöltek mezőnyébe.

A producerek tévésorozatok, illetve tévéműsorok, sportprogram, digitális sorozat, drámai és vígjátéki sorozatepizód, ismeretterjesztő műsor, gyermekprogram, tehetségkutató műsor és talkshow kategóriában is odaítélik díjaikat.

A PGA gáláját január 28-án tartják Los Angelesben, ez lesz az év első, nagy filmes céh által rendezett díjátadója, egy nappal megelőzve a hollywoodi színészcéh (SAG) és egy héttel megelőzve a rendezőcéh (DGA) díjátadó ceremóniáját.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia jelöléseit január 24-én, kedden jelentik be, az Oscar-díjakat pedig február 26-án, vasárnap adják át Hollywoodban.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com