Hírek

A Nagy füzet a hivatalos magyar nevezés a 2014-es Oscarra

Szász János: A nagy füzet
Szász János: A nagy füzet

Szász János: A nagy füzetSzász János A nagy füzet című filmje képviseli Magyarországot a 2013. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában az Oscar-díjra nevező bizottság 2013. augusztus 7-i ülésének döntése értelmében.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Szász János (Woyzeck, Witman fiúk, Ópium) a magyar származású svájci írónő, Agota Kristof negyven nyelven megjelent kultuszregényéből készítette el legújabb filmjét, A nagy füzetet (Le Grand Cahier). A főszereplő tízéves ikerpárt Gyémánt László és András, két amatőrszínész játszotta el lenyűgöző alakításban. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamájuknál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó történetét meséli el.

A nagy füzet júliusi nemzetközi premierje alkalmával elnyerte a Karlovy Vary filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt. A hazai moziközönség szeptember 19-től a Budapest Film forgalmazásában láthatja Szász János új művét.

A Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forintos gyártási támogatásával készült mozi illusztris nemzetközi szereplőgárdát vonultat fel. A kilencedik nap és A bukás című német művekből ismert Ulrich Matthes mellett a dán Ulrich Thomsen (Születésnap, Testvéred feleségét, Egy jobb világ, Ópium), Andorai Péter, Derzsi János, Bognár Gyöngyvér, Kovács Lajos és Tóth Orsi is szerepel az új Szász-alkotásban. A nagymama szerepében a Jászai Mari-díjas és Kossuth-díjas, Nemzet Színésze címmel kitüntetett Molnár Piroska látható. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr, Christian Berger fényképezte, akinek kiváló munkásságát Michael Haneke rendezéseiből is ismerheti a közönség.

A Szász-film európai koprodukcióban készült a Hunnia Film Stúdió és a német Intuit Pictures gyártásában, az osztrák Amour Fou és a francia Dolce Vita Films részvételével az EU MEDIA Programja, az Eurimages és a kulturális államtitkárság támogatásával.

Az Oscar-díj szabályzata szerint Magyarország azok közül a magyar nyelven forgatott játékfilmek közül nevezhet egyet a legjobb idegennyelvű film kategóriában, amelyek 2012. október 1 – 2013. szeptember 30. között megjelennek a hazai moziforgalmazásban.

Az Oscar-díjra nevező kilenctagú bizottságban Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos felkérésére a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának öt tagja (Divinyi Réka, Havas Ágnes, Kovács András Bálint, Miskolczi Péter, Andy Vajna) mellett Gárdos Péter filmrendező, Király István vágó, Koltai Lajos operatőr-filmrendező, valamint Lovas Balázs forgatókönyvíró foglalt helyet. A döntés többségi szavazás útján született.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésén az országok hivatalos nevezései (entry) közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt jelölt (nominee) játékfilmet, amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó trófeáért versenyre kelhetnek.

A jelöltek listáját január 16-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 2-án 86. alkalommal kerül majd sor a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés