Hírek

A nagymester tarolt a hongkongi filmfesztiválon

A nagymester

A nagymesterA hongkongi filmfesztivál tizenkét díját zsebelte be Wong Kar-wai filmrendező A nagymester című filmje vasárnap este.

A Bruce Lee mesterének, Ip Mannak az életét bemutató alkotás a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb színésznő, a legjobb forgatókönyv és operatőr díját is elhozta Ázsia egyik legnagyobb filmfesztiválján. A legjobb színésznőnek választott Csang Csi-jinek ez a kilencedik díja filmbéli alakításának elismeréseként.

A fesztiválon harmadik alkalommal a legjobb rendező díját elnyerő Wong az átadón úgy fogalmazott: a hongkongi filmipar olyan, mint a kungfu, bízni lehet benne. A 2013-ban bemutatott film Wong Kar-wai eddigi legnagyobb bevételt hozó munkája: Hongkongban több mint 21,1 millió hongkongi dollárt (591 millió forint), Kínában 312 millió jüant (11 milliárd forint) hozott, de azt a világ több országában – többek közt az Egyesült Államokban – is bemutatták.

A nagymester mellett a szintén harcművészetet központba állító A verhetetlen című film nyerte el a zsűri tetszését, amely a legjobb színész díjával annak főszereplőjét, Nick Cseungot díjazta.

Életművéért a Jet Li első filmjét is rendező Cseung Jam-jimet tüntették ki. Ő az első rendező, aki hongkongi-kínai koprodukciót tudhat magáénak.

A díjátadón Jackie Chan házigazdaként vett részt, a világhírű színész arról panaszkodott: munkásságának öt évtizede alatt egyszer sem kapott elismerést a hongkongi filmfesztiválon.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya