Hírek

A nagymester tarolt a hongkongi filmfesztiválon

A nagymester

A nagymesterA hongkongi filmfesztivál tizenkét díját zsebelte be Wong Kar-wai filmrendező A nagymester című filmje vasárnap este.

A Bruce Lee mesterének, Ip Mannak az életét bemutató alkotás a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb színésznő, a legjobb forgatókönyv és operatőr díját is elhozta Ázsia egyik legnagyobb filmfesztiválján. A legjobb színésznőnek választott Csang Csi-jinek ez a kilencedik díja filmbéli alakításának elismeréseként.

A fesztiválon harmadik alkalommal a legjobb rendező díját elnyerő Wong az átadón úgy fogalmazott: a hongkongi filmipar olyan, mint a kungfu, bízni lehet benne. A 2013-ban bemutatott film Wong Kar-wai eddigi legnagyobb bevételt hozó munkája: Hongkongban több mint 21,1 millió hongkongi dollárt (591 millió forint), Kínában 312 millió jüant (11 milliárd forint) hozott, de azt a világ több országában – többek közt az Egyesült Államokban – is bemutatták.

A nagymester mellett a szintén harcművészetet központba állító A verhetetlen című film nyerte el a zsűri tetszését, amely a legjobb színész díjával annak főszereplőjét, Nick Cseungot díjazta.

Életművéért a Jet Li első filmjét is rendező Cseung Jam-jimet tüntették ki. Ő az első rendező, aki hongkongi-kínai koprodukciót tudhat magáénak.

A díjátadón Jackie Chan házigazdaként vett részt, a világhírű színész arról panaszkodott: munkásságának öt évtizede alatt egyszer sem kapott elismerést a hongkongi filmfesztiválon.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!