Hírek

A Népismereti Filmszemlék alkotásaiból vetítenek válogatást Budapesten

sztánaAz eddigi két sztánai Nemzetközi Népismereti Filmszemle legérdekesebb alkotásaiból tekinthet meg válogatást a budapesti közönség szombaton a Kino Cafe moziban.

A közlemény szerint az egész napos vetítéssorozat részeként összesen 18 film, köztük számos népi mesterséget bemutató alkotás lesz látható. A vetített filmek között lesznek az eddigi két népismereti mustrán helyezést elért alkotások, így többek között Vargyasi Levente és Kinda István Meszesek és A sár mesterei, valamint Kovács László Tosko – az utolsó turai prímás című filmjei is.

A vetítést az erdélyi magyarságának népi kultúrájának megőrzéséért jelentős tudományos munkát végzett Kós Károly néprajztudós (1919-1996) – a híres erdélyi építész, író és grafikus Kós Károly (1883-1977) fia – életéről megemlékező A nagy fa árnyékában című, Somogyvári Rudolf és Kós Béla által készített dokumentumfilm nyitja meg. A műsort gazdagítja Tóth Mihály és Csiszár Balázs 2014-ben közönségdíjat szerzett Lányok kalotaszegiben, és Zajti Gábor 2015-ben második helyezett Székfaragás az Érmelléken című filmje is.

A Népismereti filmek az oktatás szolgálatában című rendezvényt a Kós Károly Néprajztudós Közhasznú Alapítvány szervezi, amely a letűnt, kihalóban lévő Kárpát-medencei népi életmód értékeinek bemutatására indította el a Kós Károly néprajztudós születési helyén, a kevesebb mint 200 ember által lakott kalotaszegi Sztánán a Nemzetközi Népismereti Filmszemlét 2014-ben. Az eddigi két alkalommal a közönség a téma iránt elkötelezett filmesek tolmácsolásában még élő népi hagyományokat ismerhetett meg a Muravidéktől a Felvidékig, a Galgamentétől Kalotaszegig.

Az alapítvány internetes oldala szerint a fesztivált immáron harmadik alkalommal rendezik meg idén nyáron, augusztus 26. és 28. között. A filmszemlére a néprajz, népi szociográfia, kulturális és vizuális antropológia tárgykörben várnak legfeljebb 60 perces dokumentum-, ismeretterjesztő és rövidfilmeket. A nevezési határidő június 27., a benyújtott alkotások közül szakmai előzsűri választja ki a filmszemlére bejutó filmeket.

A Nemzeti Együttműködési Alap által támogatott szombati budapesti vetítésekre a nézőhelyek korlátozottsága miatt a szervezők az érdeklődők előzetes jelentkezését kérik, a teljes program és további információ az alapítvány internetes oldalán olvasható.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés