Hírek

A Netflix 5 millió dollárral támogatja a női alkotókat

A Netflix új kezdeményezésének köszönhetően a Netflix Alapítvány a Kreatív Egyenlőségért 5 éven át, évente 20 millió dollárt fektet be a filmes alkotók és tehetségek felkutatására és támogatására világszerte. Az alapítvány első 5 millió dollárját a feltörekvő női tehetségek megtalálására, képzésére és támogatására fordítja a streaming óriás.

A Netflix Alapítvány a Kreatív Egyenlőségért programja a tervek szerint elsősorban külső szervezetekkel fennálló partnerkapcsolatok, illetve saját kezdeményezésű Netflix programok keretében fog megvalósulni.

pieces-of-a-woman-shia-labeouf-vanessa-kirby
Jelenetkép a Pieces of a Woman című filmből

Ezek közé tartoznak olyan workshopok, amelyek a feltörekvő női írókat és producereket tanítják kreatív elképzeléseik legjobb előadására, illetve olyan lehetőségeket biztosítanak a gyártási folyamatokban, amelyek segítségével a nők első kézből szerezhetnek „tereptapasztalatokat”.

A Netflix különleges válogatással készül a Nemzetközi Nőnapra, ezzel is kifejezve támogatását és elköteleződését a nők ügyei iránt, egyben ünnepelve a filmipar női alkotóit, tehetségeit, akik munkájuk által inspirálják és nyűgözik le a nézőket.

A netflix.com/nemzetkozinonap címen elérhető oldalon olyan alkotások kerülnek reflektorfénybe, mint az első, önerőből milliomossá váló nő történetét feldolgozó Madam C.J. Walker: Az önerejéből lett milliomos, az első profi női baseball játékosok életét bemutató dokumentumfilm, az Eltitkolt szerelem, illetve olyan filmek és sorozatok, amelyeket a pályájukat a Netflixen kezdő női rendezők jegyeznek, mint például Az oroszlánszívű, a Mindig csak talán, vagy a Negyvenéves változat is.

A Netflix női alkotók felé forduló  fokozott figyelme olyan magyar alkotók munkáit is érinti, mint  Wéber Kata, aki színésznőként vált ismertté, forgatókönyvíróként pedig többek között a Fehér istent, a Jupiter holdját,  legutóbb pedig a Pieces of a Womant is jegyzi.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható. Imádja, ha beleköttök az írásaiba! mlinarikmariann@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés